Новини

Ученик на ЕГ – сред осемте избрани в България

МОН в сътрудничество с Министерството на културата на Бавария обявяват „състезание на Бавария“(Bayern-Wettbewerb). Целта на това състезание е да се създаде продукт свързан с културата на Германия, и по-конкретно - с тази на баварската провинция. От всички участници в цялата страна бяха избрани 8 човека, които да представят своите градове и страната пред министъра на културата. Сред осемте избрани след стриктна селекция и жестока конкуренция беше ученик от нашето училище-Слави Ивелинов от 12.А клас. Потърсихме го, за да разкаже за това приключение, което за него е поредният голям международен успех. Ето какво сподели той:
„Аз имах щастието и късмета да бъде един от тези печеливши. Докато всички останали бяха писали стихове, поеми, романи, аз реших да нарисувам комикс по една приказка от баварския регион. Пътуването и престоят ми там бяха вълнуващи.
Ден 1: 6 дни в Германия, и то не къде, а в Мюнхен. Събрахме се, запознахме се и отлетяхме от България. Кацнахме на летището в Меминген, което се намира на около 100 км от Мюнхен. Затова взехме влак/нищо общо с БДЖ/. Пристигнахме, настанихме се и започнахме да разучаваме града.
Ден 2: Този ден беше големият ден - срещата с министъра. Всеки предварително трябваше да подготви презентация за своя град и училище. Аз реших да разчупя традиционния начин за представяне и направих филм, който показва нашия невероятен град и училище. Министърът остана много доволен не само от представянето ни, но и от нивото на немски, което владеехме. След това в програмата ни имаше включено посещение на Deutsches Museum. Това е един музей, съдържащ почти цялата история на откритията на човека- астрономия, физика, химия, биология/снимах се във вътрешността на клетка/, минно дело, имаше даже реставрация на кораб…. Уникални, но недостатъчни 5 часа, за да се обиколи. За вечеря- уникална азиатска кухня.
Ден 3: Третият ден беше разходка из Мюнхен с гид. След това имахме свободно време да обиколим града и да го разгледаме от първо лице. Качихме се на една изключително висока кула, от която се виждаше почти целия град.
Ден 4: Защо хората посещават Бавария? Заради замъците, разбира се. Нямаше как да пропуснем това. Успяхме да посетим замъка Linderhof, който е едно малко копие на парижкия Версай, и Neuschwanstein, който е може би най-популярният от всички замъци. Виждали ли сте замъка на емблемата на Дисни? Това е същият замък. Толкова беше прекрасен, че даже се зароди идеята да го купим и да си останем в него/ но Меркел нямаше да го даде евтино/. А след като се завърнахме в Мюнхен, посетихме Hofbräuhaus, което е най- старата действаща пивоварна в Мюнхен. Хапнахме си немски наденички с немска бира и се прибрахме доволни.
Ден 5: На ден пети ни беше планирана екскурзия до град Пасау. Малко немско градче, намиращо се на границата с Австрия/телефоните все минаваха на австрийски оператори/.Интересното при това градче, е че покрай него минават 3 реки и се сливат в една, а именно Дунав, Ин и Илц /много напомня Венеция/. Ходихме на концерт на орган в катедралата „Свети Стефан“. Този орган е най- големият в света. Имахме обиколка с местен гид, който беше много добра и мила възрастна жена=
Ден 6: За жалост дойде време да си ходим. Тъкмо бяхме свикнали с града. Преди да си хванем полета, си купихме по един брецел с масло и се сбогувахме с Германия. Но още по- трудно беше да се сбогуваме един с друг. За тези 6 дни ние се сближихме толкова много, че не искахме да се разделим. Толкова много спомени, които не може да се опишат с малко думи.
За всичко това съм благодарен на г-жа Лилия Лечева, че ми каза за състезанието и ме насърчи да участвам в него. Благодаря Ви, госпожо Лечева!