Скъпи гости на Игнажден

На Игнажден, на прага на Езикова гимназия, и на прага на Коледа дойдоха добри гости. Тъмни нощи пребродили, път пътували, коледари от ОУ ”Отец Паисий”, по покана на Ученическия съвет и неговия председател Ния Атанасова, огласиха къщата на Езикова гимназия.

Звъннаха детските гласове на третокласниците от 3. Б клас с ръководител Дарина Панова. Звъннаха, разтвориха “ясното небе” на очакването и по лицата на наобиколилите ги гимназисти изгряха усмивки, изгряха пожелаваните от децата звезди на Доброто.

Наричаха коледарите – в духа на народната традиция. “Ставайте, на глави , на крака…на геги се подпрете…” . На глави и на крака, с умове и сърца, потропваха в тон с гегите на гостите и ученици, и учители от гимназията. Кой да отвори сърцата така, както ще го направят децата? Кой да е по-желан гост в голямата къща на Езикова гимназия , освен детето, което да донесе Благата вест? С благослов и пожелание, както подобава, отвърна и стопанинът на ЕГ, Магдалена Атанасова, и изпрати коледарите в “добрия им път” – към други добри домове и други добри хора.

След тях други добри хора извиха народни хора, за да осветят празника и да продължат магията на гостите. Танцьорите от клуба “Танцувай с мен” с ръководител Севденка Петрова изправиха отново на “крака и глави” публиката и отговориха с танци на пожеланията на коледарите.

Каквото “полази” на Игнажден, това ще е цяла година. В ЕГ ще е “берекет”, защото това ни пожелаха на тръгване третокласниците. Попитахме ги що е то. “Шестици, много шестици” – извикаха децата. “И здраве!” И здраве. Да бъде, дружина! – ще кажем и ние. Да бъде! Каквото прекрачи на този ден прага, то да ни грее – като слънцето от коледната пита – цяла година.

Да бъде, дружина!

Да бъде!

Текст: Грациела Солакова


Последни новини