Бивши възпитаници

Вилияна Йорданова Райчева

Випуск 1990

Университет: СУ”Св. Климент Охридски”- специалност “Френска филология”

Месторабота: РУ "Ангел Кънчев"- Филиал Силистра - Преподавател по практически френски език, френска морфология и синтаксис

Местоживеене: гр.Силистра

Моето училище ми даде желанието да научавам непрекъснато нови неща, там ме учиха да мисля, а не да „зубря”, да съм, а не да имам и че всеки чужд език е богатство.

Мая Костадинова Атанасова – Милева

Випуск 1995

Профил: Френски език; втори чужд език - Английски език

Университет: Софийски Университет “Свети Климент Охридски”; специалност ”Френска филология”

Местоживеене: гр.София

В ЕГ преподаватели ми бяха г–жа Филева, М. Железова и Златка Димитрова. Кандидатствах в няколко университета и бях приета навсякъде в специалностите, които желаех. Аз обаче избрах София, Софийски Университет “Свети Климент Охридски” и френска филология. В курса ми имаше колеги, които владееха езика перфектно, тъй като бяха възпитаници на Френската Гимназия в София и това, което ме караше да се гордея беше, че взаимно си бяхме достойна конкуренция . От 17 години живея в София и съм работила на няколко места с различни длъжности – Връзки с ВИП клиенти в МБАЛ “Доверие”, връзки с клиенти в известна верига за козметика и СПА – продукти и процедури, Сватбен агент и автор на статии за Санома Блясък България. В работата си винаги много съм разчитала на езиковата си компетентност и богатата обща култура, която само изучаването на чужд език и литература може да ни даде. Но не това е единственото, което любимото ми училище ми даде – именно там срещнах най – добрите си приятели, там получих много знания и полезни умения и точно там поставих началото на професионалната и творческата си реализация.

Петя Ненкова Ненкова

Випуск 2008

Профил: Френски език, втори чужд – Немски език

Университет: Икономически университет – гр. Варна, специалност – Международни икономически отношения

Местоживеене: гр.Варна

Здравейте, мили читатели! Изминаха толкова години от завършването ми на средното образование ( е... не чак толкова много – само 4), но няма ден, в който да не се подсетя за времето, прекарано в езиковата гимназия. Спомените ми са свързани само с хубави моменти. Връщайки се назад в годините, осъзнавам колко много ми е дала гимназията, като в нейно лице визирам учителския състав и съучениците ми. Някои от приятелствата, започнали там, остават за цял живот, а други помагат за приятните спомени. Що се отнася до преподавателите, мога единствено да се радвам, че са ми преподавали такива специалисти. Всички се отнасяха много сериозно към работата си, като се стараеха да ни научат на нещо, което ще ни служи занапред в живота. Разбира се, понеже съм профил – френски език, най-силно впечатление са ми направили преподавателите от френската катедра, които създаваха по време на работата си атмосфера, която предразполага всички да се наслаждават на часовете по френски език. Лично на мен, това ми бяха най-приятните часове от средното ми образование.

Интензивното изучаване на чужди езици е едно от най-важните неща в този глобализиращ се свят. Благодарение на тях пред нас, възпитаниците на езикова гимназия „Пейо Яворов“, всички универскитетски врати са отворени. След завършването на гимназията можем да кандидатстваме както в български, така и в чужди университети, което е една добра възможност за бъдещо развитие. От личен опит мога да кажа (макар в момента уча в България), че приемът в чужд университет е възможен и не чак толкова труден, ако си го поставиш за цел, така че дерзайте! Ако се колебаете дали да изберете тази гимназия – НЕ СЕ ЧУДЕТЕ, А КАНДИДАТСТВАЙТЕ! Ако сте настоящ ученик – не спирайте да вървите към пътя на успеха, ако пък вече сте бивши възпитаници – не се отказвайте да следвате мечтите си, понеже всичко е възможно, ако положим малко усилия!