Как празнуваме в Езикова гимназия „Пейо Яворов”

Първи учебен ден – тържествено откриване - 15. септември. Това е началото в празничния календар на училището. Денят, в който ритуално посрещаме осмокласниците, защото те стават част от нашата общност. Ученически екип подготвя сценария, подбира музиката и с помощта на учители организира тържеството.

Да празнуваме по американски – Хелоуин – Денят на вси светии. Културата на другия - 31.октомври. Този празник запознава учениците от гимназията с културата на американското общество. Глобализацията в обществата и изучаването на английски език като профил дава възможност да се разширят познанията чрез изработването на тиквени фенери, кукли вещици, вампири, чудовища. Изложбата от рисунки е форма на изява за художниците в училището. Този празник развива фантазията и уменията на учениците.

Културата на другия – Денят на благодарността - 25. ноември. Празникът показва, че и американският народ цени уважението и благодарността. Тази морална ценност е повод за празник и в българския календар /Заговезни/. Акцентът е върху култура на храните в празничния календар.

Коледен празник – традиции /коледуване/ и благотворителност – Коледен концерт - месец декември. Това е първият от концертите на Езикова гимназия. Те са фестивал на многостранните таланти на нашите ученици. В продължение на два часа публиката преживява радостта от песните, танците, музикалните изпълнения и театралните миниатюри. Ученически сценарен екип подготвя тържеството от помощта към по-малките от класовете до решението за включването им в програмата. С всички работят и учители, но на принципа на равенството и уважението към другия. В седмицата преди Коледа в училище се организират и различни благотворителни мероприятия – Коледен базар, спортни състезания, изложба на коледни и новогодишни картички. Целта е да са сътвори и съхрани Коледният дух, който ни прави единни и добри.

Областна литературна конференция за ученици /ХІ клас/ – „Памет и забрава” – февруари. Това е форма за научна изява на гимназистите. Желаещите за участие в конференцията преминават обучение през месец ноември, ръководено от проф. Радослав Радев от Великотърновския университет. Конференцията е и възможност за най-високо оценените участници да бъдат студенти в университета.

Денят на влюбените - 14. февруари. Празникът се организира по различен начин – от дискотека за гимназистите до поздравленията от купидоните през междучасията. Така учебният ден се превръща в празник на любовта, без която човек не може. Награждават се и най-добрите есета от училищния конкурс – „Магията любов”.

Карнавалът /Кьолн/. Културата на другия – 20. февруари. Учениците, изучаващи немски език правят частична възстановка на карнавалът в гр. Кьолн. На немски език звучат монолозите на традиционните на празника герои – принцът, девата и селянинът. Целта е да се покаже как празнуват хората в Германия и да се създадат условия за изява на учениците и в учебния ден.

Баба Марта в Езиковата гимназия – изложба на мартеници - 01.март. Във фоаетата на гимназията се организира изложба на мартеници, изработени от учениците. Най-красивите мартеници, определени чрез гласуване на учениците, се класират и авторите им получават награди.

Празник на Езикова гимназия - 22 март. Това е традиционен празник, организиран чрез концерт. Тържеството е поредният фестивал на талантите на Езикова гимназия. В двучасова програма, подготвена от ученически сценарен екип, публиката – ученици, родители, гости, се радва на изявите на невероятните изпълнения на танци, песни, театрални сценки, скечове.

Изпращане на Випуска – месец май. Организира се тържествено изпращане на випуска. Традиция е паралелките от 11 клас да подготвят в класните стаи мини тържества за 12. класове. Изработват се шапки за завършващите. След това всички ученици от училището изпращат дванадесетокласниците, които преминават през арка от цветя и балони и се сбогуват с училището си.

Връчване на DSD дипломи – месец май. Учениците, които изучават немски език, имат възможност да получат и DSD /Deutsches Sprachdiplom/ диплома, която се признава в немскоговорящите страни. Тържествeната програма се организира от ученици от 11 клас – профил немски език.

Ден на Випуска – 24 май. Това е традиционен концерт на учениците от Езикова гимназия. В този ден се връчват и традиционните награди на първенците от завършващия випуск – Голяма сова /за първенеца на випуска/, плакети сови /за подгласниците на първенеца/, малки сови за: български език и литература, журналистика, английски език, немски език, френски език, природо-математически науки, хуманитарни науки и спорт. Талантите на учениците от Езикова гимназия винаги завладяват публиката и я даряват неповторими преживявания.