Peyo Yavorov Language High School

Майкъл Пелехач за училището в Гана

През 2015 година едно училище в Гана отвори врати. Построено от учениците от Езикова гимназия. Едно от най-вдъхновяващите и запомнящи се дела на училището, което разтърси цяла България. Днес на входа му, на специална плоча, е написано: “Посвещава се на обикновените хора, които могат да доведат до необикновена промяна.”

Как се случи това

спомня си вдъхновителят на инициативата Майкъл Пелехач, тогава учител в ЕГ, който заедно с 10а клас и учениците на гимназията, показа, че няма невъзможни неща.

“Трудно ми е да повярвам, че са изминали почти 5 години, откакто преподавах в “Пейо Яворов”. Съдейки по това колко често си мисля и говоря за преживяванията ми в България, бихте си помислили, че току-що съм си тръгнал. Най-много се радвам да разказвам колко съм горд с учениците на гимназия “Пейо Яворов”. На моите приятели, на семейството ми, на колегите и на всички останали, които биха ме слушали. Вашата всеотдайност, интелигентност и жажда за знания ме вдъхновяват и до днес. Годината в “Пейо Яворов” много ми хареса: обсъждането на интересни теми в часовете по английски; работата със страхотните колеги; състезанията по волейбол, които гледах; и подготовката за състезание с отбора по реч и дебати на английски език. Но може би най-любимото ми преживяване беше да работя с моите невероятно талантливи ученици за изграждането на училище в Гана. След като прочетох “Обещанието на един молив” от Адам Браун, видях възможност да науча моите ученици на съпричастност и да ги вдъхновя, като същевременно допринесох за една голяма кауза: изграждане на училища по света за ученици, които нямат такива. Преподавах на учениците си за степента на грамотност на населението по света, набирането на средства, разказването на истории, действията в полза на общността и след това ги предизвиках с нещо, което изглеждаше като невъзможна задача: нека съберем 25 хиляди долара за изграждането на училище. Моите ученици не ме разочароваха! Те организираха шоута на талантите, свързаха се с български знаменитости и разказваха нашата история в социалните медии. Надминахме целта си и в крайна сметка събрахме 28 780 долара за изграждане на училище в Гана. Наскоро се свързах “Pencils Of Promise”, организацията с нестопанска цел, с която събрахме средствата, за актуална информация за нашето училище. В момента работят с 282 ученици – от детската градина до 6. клас! Плочата с посвещение от нашия клас е все още окачена на фасадата на училището.

Толкова се гордея с този проект и с всички страхотни ученици и учители, с които работих в “Пейо Яворов”. Не забравяйте, че всички ние носим отговорността и потенциала да правим света по-добро място. Нямам търпение да видя всички невероятни неща, които учениците на Езикова гимназия “Пейо Яворов” продължават да постигат в България, в Европа и по целия свят.”