Peyo Yavorov Language High School

Мила Маречкова

Мила Маречкова е управител на British American Tobacco Bulgaria. Oт години ръководи успешно екипа си, получавайки признание както в компанията си, така и в националните бизнес среди.
Г-жа Маречкова завършва Езикова гимназия „П. Яворов“ – с френски език, а своето образование продължава със специалност «Финанси» в УНСС. Започва работа в Българската Търговско-Промишлена Камара, продължава кариерата си в Adidas, която тогава прави първите си стъпки на българския пазар. После започва работа в British American Tobacco, където сменя няколко позиции и управлява различни отдели, а от 5 години ръководи целия бизнес на компанията в България. През 2016г. печели наградата на Business Lady за успешно ръководене на бизнес.
 
Ето какво разказа Мила за рубриката ни „Зелените улици на успеха”:

Какво Ви даде Езикова гимназия? На какво Ви научи?

Гимназиалните години са много важни за развитието ни – това е един преходен етап, в който се учим да сме възрастни. Езиковата гимназия, освен добри знания по предметите, които изучавахме, ме научи да мога да определям задачи и приоритети, да поемам отговорност, да споделям знанията си и да се уча от другите. Но най-важното, което ми даде са добри приятели, които имам и до днес.

Най-яркият Ви спомен от ЕГ?

Имам много хубави спомени от годините в гимназията. Може би най-забавните моменти са се случвали по време на междучасията – не знам дали трябва да ги споделям, защото все още има в гимназията учители, които са ми преподавали.
 

Какво бихте променили, ако можехте да се върнете назад?

По принцип гледам сега и напред и не се връщам назад.
Все пак, ако има нещо, на което бих обръщала повече внимание преди, особено в гимназията, е да ценя и използвам максимално времето за знания и информация, защото разбрах, че тези години са като инвестиция, която после се връща стократно.
 

За какво мечтаете?

Вярвам в позитивното мислене и в мечтите, за мен животът започва всяка сутрин. Това, което ме води напред са не само мечтите, но и стремежът да бъда добра в това, което правя независимо за какво става въпрос.
Вие сте носител на наградата на Business Lady за успешно ръководене на бизнес. Бихте ли изброили три решаващи качества, за да завоюва човек такава престижна награда?
За мен личната рецепта за успех е страст и много работа. Мисля, че ключово за успеха е да обичаш това, което правиш, да искаш да се развиваш като предизвикваш себе си всеки ден да си по-добър и не на последно място, да имаш силен екип до теб, в който да вярваш, мотивираш и извличаш най-доброто от него.
 

Какво трябва да знаят младите хора за работата в екип, която им предстои в тяхната професионална реализация?

Да си добър в това, което правиш е важно, но не по-малко важно за реализацията е да можеш да работиш в екип. Екипният дух, ентусиазмът и всеотдайността е ключово значение за успеха. Развитието и личният успех в повечето случаи върви ръка за ръка с ангажираността и мотивацията на екипа около вас.
 

Ключът към успеха за младите хора е?

Да бъдат смели и да не се отказват от плановете си. Да се образоват, да се интересуват, вълнуват и действат.