Новини

„Обичам българските народни танци” Интервю с Маргарет Съливан

Мис Съливан е помощник-учител по английски език в нашето училище по Програма “Фулбрайт”| Фондация „Америка за България“. През тази учебна година 30 помощник-учители ще преподават английски език в 24 града в страната и програмата ще достигне до близо 9 000 български ученици от 8 до 12 клас.

В разговор с Маргарет опитахме да разберем как се чувства сред нас и защо е избрала България. Опитахме да научим повече за нея самата. „Всеки ден прави по нещо, което те плаши”- сподели с нас една от любимите си мисли Маргарет Съливан. Тя е човек, който обича предизвикателствата. Как иначе би решила да пропътува разстоянието от Америка до нашата страна, за да следва призванието си? На 22 години, в началото на своята кариера, тя напуска родния си град Луисвил в Кентъки и пристига в България. Силистра е звучала за нея както за нас звучи примерно Уайоминг - другия щат, в който е живяла мис Съливан. Какво е Силистра за нея сега, след три месеца, какво обича да прави в свободното си време и как оценява избора си – това бяхме любопитни да научим.

Мис Съливан е зодия рак. В свободното си време обича да готви/ главно печива/ и да гледа Netflix. Спортува, играе волейбол. Любимият ѝ автор е Силъс Хаус. Любим стил музика - поп. Учила е арабски и френски език. А първите думи, които научава на български език, са „може ли”. Така започнахме и ние, когато мис Съливан, сърдечно и откровено, с неподправената си усмивка, застана пред нашия репортерски микрофон. Може ли човек да се чувства у дома си на хиляди километри от него? Може ли да откриеш призванието си далеч от родната страна? Какви са учителите в Америка и в България и какво е за нея учителската професия? Радваме се, че сме част от света на мис Съливан тук и че тя се чувства комфотно в този свят – дотолкова, че вече ходи на уроци за български народни танци.

Как решихте да се присъедините към Програма Фулбрайт| Фондация „Америка за България“ за помощник-учители по английски език в нашето училище?

Наистина исках да живея в чужбина, да срещна различни хора и да науча за нови култури. Тогава аз не знаех много за България, но чух за тази програма и разговарях с хора, които са преподавали тук в България преди. За мен това изглеждаше като чудесна възможност да направя нещо напълно различно и да опитам нещо ново. Така - сега съм тук, в България.

Къде сте работили преди? Имате ли опит като учител?

Това е моята първа работа като преподавател. Завърших Western Kentucky University, специалност „Международни отношения” преди два месеца и половина. Така че имам два месеца и половина учителска практика.

Каква е разликата между американските и българските гимназии?

Някои неща са много подобни. А други са много различни. В американските гимназии училището започва от 8:00 сутринта и продължава до 3:00 след обяд, всеки ден, без значение какво се случва. Аз харесвам и училищата, които са фокусирани върху повече езици. Американските училища не обръщат особено голямо внимание на езиците. Повечето американци учат испански или френски език за две години и не ги говорят много добре. А Вие, приятели, говорите много езици доста добре.

Как се чувствате в нашето училище?

Всички са много гостоприемни тук и вие сте толкова невероятни , толкова талантливи, така че се чувствам много добре.

Какво Ви впечатли най-много в това преживяване? Какво мислите за България?

Впечатлена съм от всички вас, от всички ученици. Имам възможност да разбера колко сте креативни, докато работим заедно. Ръководя клуб „Дебати” и правим пиеси за фондация BEST, като се упражняваме и конкурираме в ораторското изкуство. Мисля, че България като цяло е чудесна страна. Обичам народните танци и дори започнах да ходя на уроци. Много е трудно, но е много забавно. Те са част от красотата на вашата страна и аз се надявам да видя повече от нея.

Благодарим Ви!

Разговора водиха: Ирен и Гергана от 8.А, репортери от редколегията на училищния вестник

*Програма Фулбрайт| Фондация „Америка за България“ за помощник-учители по английски език от САЩ се администрира от Българо-американската комисия за образователен обмен и се спонсорира от Фондация „Америка за България“. Целта на програмата е да подобри обучението по английски език в български държавни и общински средни училища чрез осигуряване на достъп до естествен носител на езика и иновативни методи на преподаване, които насърчават усъвършенстването на комуникативните умения на учениците. От началото на програмата до днес 239 американски стипендианти са преподавали като помощник-учители в български средни училища.