Новини

Глобално училище е онова, което променя света

Езикова гимназия „Пейо Яворов” е едно от петте глобални училища в страната. Избрана е сред 51 кандидати.
Метафората за глобалността винаги е подхождала на гимназията. Тя има свои посланици на всички континенти и нейни ученици работят във всички значими сфери, от които зависи развитието на света – от изследвания за борба с рака, през физични открития, в областта на философията, правото, здравеопазването – всички до един в полза на добруването на хората на планетата.
Глобално училище е онова, което следва целите на устойчивото развитие, което изгражда личности, което създава условия децата да творят мащабно, не само да мислят като граждани, но и да се доказват като такива. С кои свои успехи ЕГ спечели поредното голямо признание? На паметната плоча на едно училище в Гана стои надпис: “Посвещава се на обикновените хора, които могат да доведат до необикновена промяна”. И тази плоча е посветена на учениците от ЕГ- Силистра, защото училището в Гана е построено от тях. Невероятна идея, предложена от Майкъл Пелехач, американския асистент-учител по програма Програма „Фулбрайт“| Фондация „Америка за България“. Реализирана с много ентусиазъм и вдъхновение от учениците, учителите и приятелите на Езикова гимназия. Днес училището вече е факт. На 11 ноември 2015 тържествено са осветени трите му секции /класни стаи/. В него се обучават 78 деца от три випуска, включващи начални класове и предучилищна група.
ЕГ е единственото училище от петимата финалисти в България, което съвместява няколко признания – училище - посланик на Европа, иновативно училище и сега – глобално училище. През последните шест години всяка година ученици на гимназията са на призовите места в Международния екологичен форум „Сребърна“с учебни и екологични проекти и идеи. Ученици с профил немски език участваха в международен проект „Дунав свързва”, като след мащабна проучвателска дейност на децата, съвместно с научни работници към БАН, бяха изработени информационни табла за екологичните проблеми на всички крайдунавски градове. По проекта „Сребърна – атракция за младежи” група ученици изработи информационни брошури на английски, немски, френски и руски език, които да привлекат туристи в региона. Забележително беше и участието в Международната конференция на асоциираните към ЮНЕСКО училища в Ханти-Мансийск, на която ЕГ получи награда за най-добра презентация на проект сред асоциираните към ЮНЕСКО училища, както и участието в Международната кампания на правозащитната организация Амнести Интернешънъл „Писма за права”, координирана от Българския хелзинкски комитет. Учениците и учителите изпратиха 40 писма и картички на английски, немски, руски, френски и турски език. Впечатляващо е и участието в глобалната инициатива на УНИЦЕФ, подкрепена от Министерството на образованието и науката "Най-големият урок в света", чиято цел е запознаване на бъдещите поколения с глобалните цели за устойчиво развитие и превръщането им в активни участници в постигането на един по-справедлив, по-природосъобразен и по-устойчив свят.
Всички тези инициативи не са изключения, те са станали през годините част от атмосферата на работа в училището. Хубаво е в общество на преобладаващи апатия и нихилизъм да знаеш, че има млади хора, които вярват, че промяната зависи от тях. И които мислят и работят за нея. Защото високата чест, с която е удостоена Езикова гимназия – честта да се нарича „глобално училище”, кара всеки един от нейните възпитаници да мисли за утрешния ден. И не само да си го представя. Но и да знае, че може да го съгради.