Новини

Мастършеф в Езикова гимназия

В рамките на проекта „Културното наследство от....вилицата“ по програма Еразъм в Езикова гимназия се проведе състезание Мастършеф. Участваха два отбора – от десети и от единадесети клас, които трябваше да приготвят меню от: таратор, кюфтета и зеленчуци на скара и торта. Журито в състав: Имран...., Ния.....от 12.А и Йоанна Ченева от 12.А следеше процеса на работа на готвачите, като наблюдаваше чистотата на работното място, последователността и прецизността на извършваните операции, презентирането и сервирането. Имран...., която тази година завърши ЕГ, е отличен готвач и години наред се изявява в Клуба по здравословно хранене към училището. Тя следеше отблизо техниката на работа на участниците и помагаше със съвети. За нея решавашо качество за добрия готвач е въображението. Вкусът или видът на ястието? – попитахме Имран – Вкусът, отговори тя. Макар че нейното взискателно око отбеляза много от тънките моменти в приготовлението и вече имаше впечатление от уменията на учениците, каза, че решаваща ще е дегустацията.

Понеже мероприятието е в рамките на международен проект, чрез който учениците от осем държави опознават традиционни за страната ценности, храни, забележителности – попитахме участниците коя е според тях най-българската подправка. Чубрицата, отговори председателят на журито. Солта; любовта, с която готвиш; мисълта, че готвиш за приятели – това споделиха останалите участници. Михаела и Нели от десети клас обичат да готвят и вкъщи, най-вече пиле с ориз. А предизвикателството от състезателното меню за тях е тортата . Любимото ядене на Зорница от 11. клас е карбонара, а на Вержиния – таратор. Според техния отбор предизвикателството в този Мастър шеф е времето.

Участниците в състезанието бяха подкрепяни и насърчавани от свои съученици. А нетърпението рязко скочи, когато започнаха да бъркат крема за тортите. „Най-важно е това, което слепва тортата...“ – чуваха се гласове и коментари за „черния“ и за „белия“ крем, изказваха се предпочитания, разказваха се спомени. Кухнята винаги е била мястото, която свързва рода и която завързва приятелства и отваря сладка приказка. И всъщност онова, което наистина „слепва“ яденето в едно – това е да са всички заедно. Победи отборът на единадесети клас. Но победителят в първия по рода си Мастър шеф в училището беше духът на празник, който събира всички, за да се посмеят, поговорят, погледат и, разбира се, да хапнат заедно. Благодарение на организаторите Маргарита Колева и Петя Генчева това събитие стана празник на добрата храна, на добрата българска музика и на приятелството.
Автори на клипа: Йоана и Катерина, 12а клас; фото: Антония, 12а