Новини

Ученици и учители от ЕГ посетиха Португалия

В рамките на Програма „Еразъм+“ на Европейския съюз ученици и учители от Езикова гимназия бяха на посещение в Португалия, най-старата държава на Иберийския полуостров, място с уникално културно и архитектурно наследство. В красивото и загадъчно градче Вила Нова де Фамиликао гостите от България бяха посрещнати в училището „Дон Санчо“. Разходката из града впечатли със средновековните църкви и посещението на музея Бернардино Мачадо. Църквата Сантяго се Антас, свързана с историята на тамплиерите, е уникално красива. А паркът на града допълва атмосферата на старинните сгради с простора си и с аранжировката на различни дървесни видове – толкова разнообразни и красиви, колкото са и сградите в града.

По време на работните срещи между екипите на шестте държави, участнички в проекта, бе обсъдена темата за хранителните навици през годините. Интересни и обстойни бяха презентациите на нашите ученици. В Мастър шеф състезанието Лейля и Вержиния достойно представиха България, ЕГ и себе си, разбира се, като любители готвачи, които приготвиха известен португалски десерт - оценен като най-добър - и взеха почетното първо място. Последва посещение на музеи на текстилното производство и на природата, птици и различни видове животни, където уъркшопът беше тимът на всяка страна да даде предложения и идеи за обновяване на парка на града.

Незабравими ще останат миговете край Рибейра, крайбрежната част на Порто - с разходката с корабче, минавайки всичките шест моста и разглеждайки характерните старинни къщи, чиито фасади са покрити с пъстри керамични плочки. Градът е разположен край устието на река Дору или Дуору - oт тесните средновековни улички се излиза на булеварди с помпозни барокови къщи и църкви, а във водата се отразяват неоновите светлини на Вила Нова де Гая – щабът на най-големите производители на портвайн. Центърът на Порто е достатъчно малък, за да бъде изследван пеш. Учениците получиха предизвикателство да обиколят центъра, да намерят осем забележителности и да го докажат със снимки.

Средновековният град със загадъчното име Гимараеш посрещна своите гости с двореца на графовете и със замък – тайнствени и красиви места, пълни с легенди, поезия, героизъм. Върхът на хълма Bom Jesus do Monte Sanctuary е едно от местата, които са най-въздействащи. Районът на Брага е един от най-старите населени места в Европа - първите селища тук датират от епохата на неолита. Градът става столица на римската провинция Галиция и важен транспортен възел, където се пресичат пет важни римски пътя. Връщане в историята, към първоизворите, към нашите предшественици – това бе пътуването до и из Португалия. И в същото време – пътуване и в настоящето – защото създадените приятелства, проведените срещи помогнаха на учениците от ЕГ да усъвършенстват уменията си да общуват, да представят, да се аргументират, да споделят знания и умения. И да докажат, че могат и да се забавляват.

''Културното наследство на нашата страна: от изкуството до вилицата'' е съфинансиран по Програма „Еразъм+“ на Европейския съюз.

Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.