Peyo Yavorov Language High School

Пътят след Езикова гимназия

Бивши възпитаници разказват...

Мая Костадинова Атанасова – Милева

 

   Випуск 1995

   Профил: Френски език; втори чужд език – Английски език

   Университет: Софийски Университет “Свети Климент Охридски”; специалност ”Френска филология”

   Местоживеене: гр. София

“В ЕГ преподаватели ми бяха г–жа Филева, М. Железова и Златка Димитрова. Кандидатствах в няколко университета и бях приета навсякъде в специалностите, които желаех. Аз обаче избрах София, Софийски Университет “Свети Климент Охридски” и френска филология. В курса ми имаше колеги, които владееха езика перфектно, тъй като бяха възпитаници на Френската Гимназия в София и това, което ме караше да се гордея беше, че взаимно си бяхме достойна конкуренция . От 17 години живея в София и съм работила на няколко места с различни длъжности – Връзки с ВИП клиенти в МБАЛ “Доверие”, връзки с клиенти в известна верига за козметика и СПА – продукти и процедури, Сватбен агент и автор на статии за Санома Блясък България. В работата си винаги много съм разчитала на езиковата си компетентност и богатата обща култура, която само изучаването на чужд език и литература може да ни даде. Но не това е единственото, което любимото ми училище ми даде – именно там срещнах най – добрите си приятели, там получих много знания и полезни умения и точно там поставих началото на професионалната и творческата си реализация.”

Петя Ненкова Ненкова

     Випуск 2008

      Профил: Френски език, втори чужд – Немски език

      Университет: Икономически университет – гр. Варна, специалност – Международни икономически отношения

      Местоживеене: гр.Варна

“Здравейте, мили читатели! Изминаха толкова години от завършването ми на средното образование ( е… не чак толкова много – само 4), но няма ден, в който да не се подсетя за времето, прекарано в езиковата гимназия. Спомените ми са свързани само с хубави моменти. Връщайки се назад в годините, осъзнавам колко много ми е дала гимназията, като в нейно лице визирам учителския състав и съучениците ми. Някои от приятелствата, започнали там, остават за цял живот, а други помагат за приятните спомени. Що се отнася до преподавателите, мога единствено да се радвам, че са ми преподавали такива специалисти. Всички се отнасяха много сериозно към работата си, като се стараеха да ни научат на нещо, което ще ни служи занапред в живота. Разбира се, понеже съм профил – френски език, най-силно впечатление са ми направили преподавателите от френската катедра, които създаваха по време на работата си атмосфера, която предразполага всички да се наслаждават на часовете по френски език. Лично на мен, това ми бяха най-приятните часове от средното ми образование.

Интензивното изучаване на чужди езици е едно от най-важните неща в този глобализиращ се свят. Благодарение на тях пред нас, възпитаниците на езикова гимназия „Пейо Яворов“, всички универскитетски врати са отворени. След завършването на гимназията можем да кандидатстваме както в български, така и в чужди университети, което е една добра възможност за бъдещо развитие. От личен опит мога да кажа (макар в момента уча в България), че приемът в чужд университет е възможен и не чак толкова труден, ако си го поставиш за цел, така че дерзайте! Ако се колебаете дали да изберете тази гимназия – НЕ СЕ ЧУДЕТЕ, А КАНДИДАТСТВАЙТЕ! Ако сте настоящ ученик – не спирайте да вървите към пътя на успеха, ако пък вече сте бивши възпитаници – не се отказвайте да следвате мечтите си, понеже всичко е възможно, ако положим малко усилия!”

Маргарита Иванова Маринова

 

   Випуск 2011

    Профил: Испански език; втори чужд език – Френски език

    Образование: Великотърновски университет “Св. Св. Кирил и Методий”,Приложна лингвистика: Испански с втори чужд език (арабски)

“Чуждият език е отворен прозорец към света.”Владеенето на чужди езици е неоценимо богатство и средство, чрез което младите хора ще се приобщят към европейската и световна култура, цивилизация, история, наука. Да владееш чужд език днес означава да бъдеш свободен. И ако искаш да имаш приятели от цял свят, да пътуваш, да възприемаш новото, езикът е, който ще ти помогне на първо място. На всички ученици желая да усвояват добре чуждите езици, да бъдат достойни за името и авторитета на нашата гимназия!

Мая Любомирова Стоянова

 

  Випуск 2005

  Профил: Френски език; втори чужд език – Английски език

  Образование: Колеж по Туризъм, град Варна към Икономически университет.

  Специалност – Мениджмънт на хотели и ресторанти с френски и английски език

  Местоживеене: гр. Силистра

                                                     Месторабота: административна дейност-водене на кореспонденцията на гръцки хотел

“Езикова гимназия “П. Яворов” ми предостави възможността да развия един от най-красивите и популярни езици- Френски език. Успях да се реализирам в област, която винаги има бъдеще- Туризъм. Благодарение на Френския език бях приета в престижни висши учебни заведения, да се занимавам с това, което искам и ми доставя желание. Знанието на чужди езици ми отвори един свят без бариери- работя извън България, опознавам различни култури и националности, успях да науча и трети език.”

Десислава Георгиева Неделчева

 

  Випуск 2005

   Профил: Френски език; втори чужд език – Английски език

   Университет: ВСУ „Любен Каравелов“ – София,

    специалност “Строителство и архитектура на сгради и съоръжения”.

    2007г. по програма „Еразъм – обмяна на кадри“ в Дания завърших бакалавърската си степен в VIA University College, Кампур Хорсенс, специалност „Architectural Technology and Construction Management“.

   Местоживеене: Хорсенс, Дания

  Месторабота: от 09.04.2012 “Технически Дизайнер” в Еgetаеpper А/S.

“Благодарение на методите на обучение на Езикова Гимназия „Пейо Яворов“ аз продължавам да се развивам и днес изучавайки датски език. Ако не беше ЕГ„Пейо Яворов“ аз нямаше да съм това което съм в момента. Моето мнение е, че след професионалното обучението на Езикова Гимназия „Пейо Яворов“, всеки може да открие своя дом в заобикалящият ни свят.”

Ралица Валентинова Иванова

 

   Випуск 2011 – носител на голямата награда на ЕГ “П. Яворов”

   Профил: Английски език; втори чужд език- Френски език

    Университет: Университет в Хага, специалност : Европейско и Международно Право

    Местоживеене: Хага, Холандия

“Моят първи житейски избор беше наистина мой и наистина пълноценен за моето бъдеще. Бях чувала какви ли не митове и легенди за ЕГ по времето на кандидатстването ми след седми клас, но въпреки това реших, че ако искам пет години по-късно да погледна назад и да се усмихна доволно, защото петте ми години в горен курс на обучение са били ползотворни, ще избера ЕГ. Това и направих. Сега, когато вече не съм част от голямото семейство на ЕГ, осъзнавам колко добър първи избор за себе си съм направила. Обръщайки се назад виждам хиляди, хиляди красиви спомени, емоции и преживявания, които се изрисуваха в ЕГ за пет години. ЕГ е етап от живота, ЕГ е картина, ЕГ е семейство. ЕГ е нещо, което остава завинаги в сърцето и спомените ти и петте години прекарани там са всъщност цял един живот, който за жалост свършва щом напуснеш любимото училище, но пък носи такава наслада, че е бил изживян подобаващо, защото в ЕГ всеки миг се изживява подобаващо.

Днес, благодарение на ЕГ, аз уча специалността, за която мечтаех и въпреки че обучението ми е на английски език, се справям, защото ЕГ беше една много добра подготовка. Днес често си спомням за ЕГ и въпреки носталгията по ученическия ми живот там, винаги се усмихвам, защото съм щастлива от избора си и от преживяното в дома на ЕГ! Днес мога да кажа искрено, че не си представям да бях направила друг избор, когато кандидатствах след седми клас и ще е малко, ако кажа, че съм безкрайно благодарна на всичко, което ми даде ЕГ, учителите в ЕГ и съучениците ми в ЕГ!”

Галин Тодоров Ганев

 

   Випуск 2008

   Профил: Френски език; втори чужд език- Английски език

    Университет: Universite Paris – Est Creteil Val de Marne, Lettres Modernes, France

    Местоживеене: Париж, Франция

“Езикова гимназия дава много на учениците, които не са се записали там за да си губят времето. Хора с ясни цели и амбиции могат да получат много от ЕГ : визирам най-вече знания, умения, обогатяване на обща култура, добра и цялостна подготовка по езиците. Езикова гимназия оформя нашите характери до такава степен, че един ден да бъдем търсени и качествени млади кадри. Всеки, който избере ЕГ за своя бъдеща образователна дестинация трябва да знае, че тези пет години ще му са нужни големи запаси от търпение, трудолюбие, упоритост, мотивация и нестихващ копнеж към знания. Целият този труд, който ще положите, за да изградите основите на вашата крепост, няма да се окаже напразен и недооценен. Относно мен самия, мога да заявя, че Езикова гимназия се оказа моя трамплин, благодарение на който успях да скоча на достатъчна височина, даваща ми възможност да уча в Париж. ЕГ изигра ролята на свързващо звено между реалността в която живеех и въображаемия свят, за който толкова много бленувах и мечтаех. Сами виждате, че в живота всичко е възможно, стига човек здраво да е стъпил на краката си и да работи неуморно за своите цели, защото няма невъзможни мечти, а единствено и само изоставени желания.

На всички, които все още се колебаят, мога да кажа и даже да ги уверя, че ако изберат ЕГ няма ни най-малко да съжаляват за избора си. Напротив, един ден, когато си направят житейска равносметка, ще стигнат до извода, че обучението им в Езикова гимназия се е оказало един светъл лъч, който е осветил тяхното съзнание и ги е дарил с качества, достойни за уважение и похвала.”

Катя Илиева Илиева

 

   Випуск 2009

   Профил: Френски език, втори чужд – Немски език

   Университет: La Sorbonne Nouvelle, Paris / Universite Toulouse 1 Capitole/ – DROIT/ Право/ France

   Местоживеене: Тулуза, Франция,

“Казват, че училището е като второ семейство. Е, това определено е истина. Сега, като се върна назад, осъзнавам колко много неща съм научила там … в ЕГ.

Понякога спонтанно се сещам за прекрасните хора- нашите учители, благодарение на които ние , вече порасналите ученици сме се превърнали в личности. Личности с дръзки мечти, неприлично високи цели и жажда за успехи в истинския живот. „И все напред, и всякога надиря…” Именно в ЕГ ми се даде възможността да поема по пътя към … мечтите си. По пътя нагоре … малко по малко се разкриваше пред мен знанието, малко по малко се превръщах в човек с ценности и умения. ЕГ ми даде импулса да повярвам в себе си, да повярвам, че мога, да бъда решителна, да се старая да бъда най- добрата. Изборът да уча в това училище всъщност беше моята първа стъпка към света. Излизайки от ЕГ осъзнах, че пред мен се отваря врата с неограничени възможности. Изключително просто и логично е: владеенето на чужди езици е необходимост днес. Свободният човек е владеещият чужди езици човек.”

Мариян Божидаров Петров

 

   Випуск 2010

   Профил: Френски език; втори чужд език- Английски език

    Университет: University of London, Royal Holloway College, специалност Physics with particle physics (Физика с физика на елементарни частици), Великобритания

   Месторабота: IT департамента в колежа – помощник за разрешаване на софтуерни проблеми с лаптопи и проверка на принтери в различните департаменти

  Местоживеене: Лондон, Великобритания

“В момента се опитвам да балансирам живота си между моето учене и работа. Понякога остава време за забавления с приятели на дискотека или просто да си седя вкъщи и да гледам някой приятен филм. Сега навлизам в етапа в който трябва да се реши как ще се развие кариерата ми в бъдеще. Това което ми даде Езикова гимназия бе осъзнаването, че с правилната мотивация и желание можеш да постигнеш нещо повече от това, което някога си си представял. Преди пет години, ако ме бяха попитали къде щях да съм в този момент, никога не бих предположил, че ще уча физика в Англия, но ето, че е реалност. Най-хубавото, е че открих нещо, което ми харесва и в което съм добър (постигнах най-високия успех миналата година). За този дар ще съм винаги благодарен на ЕГ и на урока, че живота няма да ти даде нищо на готово, трябва да отидеш и да си го вземеш- ако наистина го искаш.”

Ивелина Николова Дякова

 

    Випуск 2010

    Профил: Френски език; втори чужд език- Английски език

    Университет: “Universite Marc Bloch” Страсбург; специалност „Дизайн”

    Местоживеене: Страсбург, Франция

“Катедрата френски език ми предостави много повече от изучаване на език. За мен това беше като малко пътешествие, голямо откритие, непрестанно веселие и възможност да осъществя мечтата си – да уча във Франция. Петте години, които прекарах в ЕГ бяха изпълнени с незабравими мигове и емоции, понякога с трудности, но мисля, че крайният резултат е важен, а той оправда очакванията ми – да получа знания и възможност за реализация.”

Боян Божидаров Боев

 

   Випуск 2010

   Профил: Френски език; втори чужд език- Английски език

   Университет: Нов Български Университет, специалност „Администрация и Управление”

   Месторабота: Дистрибутор, помощник- технолог и главен сомалиер в „Изба Кайнарджа”

   Местоживеене: град София

“Животът след ЕГ- След завършването ми в ЕГ споделях меланхоличните, но и позитивни чувства, на всеки вече „бивш” възпитаник на гимназията. Сладко-горчивата тревога преди кандидатстудентските изпити беше забравена, след успехите застигнали всеки един от нас.

Какво ми е дала Езикова гимназия? Взех много красиви спомени, взех основа от знания, които ми служат и днес, изградих личност от взетите поуки и дадох надежда на тези, които все още вярват в българските деца или иначе казано- Нашето бъдеще!”

Ина Маринова

 

   Випуск 2007

   Профил: Френски език

    Университет: СУ „ Св. Климент Охридски”- специалност „Унгарска филология „ „Universite de Strasbourg” , Франция – „Психология”

    Местоживеене: Страсбург, Франция

“Езикова гимназия, ми даде отлична подготовка по френски език, благодарение на която имах възможността да преследвам целите си и да продължа образованието си в престижни университети. Френският език е богатство, отваря врати, защото е официален език на Европейски съюз, а същевременно не се владее от много хора. Най-важното според мен е че дава възможност на тези, които имат желание да получат добро образование, да го направят във Франция, където освен че университетите са на високо ниво, семестриалните такси са по-ниски в сравнение с тези в други страни от европейския съюз и се предоставят различни стипендии, от които студентите могат да се възползват след първата година.”

Ивайло Стефанов Иванов

 

   Випуск 1991

   Профил: Английски език

   Университет: 1993 – 1997 Икономически университет – гр. Варна, специалност МИО, Бакалавър 2008 – 2010 Международно Висше Бизнес Училище – гр. Ботевград, специалност Бизнес финанси, Магистър

   Месторабота: Райфайзенбанк (България) ЕАД, Централно управление, Началник отдел “Управление на клоновата мрежа”

   Местоживеене: гр. София

ЕГ – гр. Силистра ми даде изключително добра основа за развитието ми в годините.

Искра Николова Филева

 

  Випуск 1994– носител на голямата награда на ЕГ

  Профил: Английски език, втори чужд език – Френски език

  Университет: СУ 1999, специалност: „Философия“

   Saint Louis University, USA, 2003, MA (Magister of Arts) in Philosophy

   Boston University, USA, 2008, Ph.D. in Philosophy 

Месторабота – University of North Carolina at Chapel Hill,

Местоживеене: Chapel Hill, North Carolina, USA

“Докато бях студентка в Софийски университет голяма част от книгите по моята специалност, от които имах нужда, не бяха преведени на български език и четох почти всичко на английски език. А докато пишех дипломната си работа, използвах книга на френски език, която също не беше преведена: Jean-Paul Sartre’s “L’Imaginaire”, така че и познанията ми по втори чужд език се оказаха много полезни.

След дипломиране, кандидатствах в САЩ за продължаване на образованието си. От тогава живея в Щатите. Първо получих магистърска степен от университет Saint Louis, след това докторска степен от Бостънския университет, а от няколко години съм и университетски преподавател. Била съм на многобройни конференции в САЩ, Великобритания, Белгия, Финландия, Япония и други държави. Публикации имам и в академични и в популярни издания. Ако ученик, учител или посетител на сайта на ЕГ проявява интерес, мои есета /на английски език/ могат да се намерят по интернет, например тук:

Едва ли бих успяла без познанията по английски, които получих от Езикова гимназия. На хората в Щатите често име е било трудно да повярват, че съм научила езика в една гимназия в България – Аз ВИНАГИ казвам името на града и обяснявам, че е на река Дунав – малка стъпка към световната слава, която нашият град заслужава.

Продължавам да ползвам и френски език. Дори чета романи за удоволствие. Последният, който четох беше Hygiene de L’assassin от Amelie Nothomb. Препоръчвам го на всички, които четат на френски.

Радостина Любомирова Николова

 

   Випуск 2003

   Профил: Английски език; втори чужд – испански език

   Бакалавър – Софийски университет; специалност – „Кореистика”

   Магистър – Университет Йонсей (Yonsei University, Graduate School of International Studies), Южна Корея; специалност „Международни отношения и Международна сигурност” (International Cooperation and Security),

Специализация – Университет Сидни, Австралия (University of Sydney, Centre for International Security Studies);

Шестмесечна специализация с цел проучване на международната правна система за борба с морското пиратството в Югоизточна Азия (visiting scholar as an Endeavour Award Holder conducting research on the international legal framework for fighting maritime piracy in Southeast Asia)

Месторабота: Консултант за Сеул към Going There – Global Destination Services Destination Consultant for Seoul at Going There – Global Destination Services

Координатор доброволци към Narayan Seva Children’s Home, Bali, Indonesia

В процес на обучение за Team Leader за тримесечна мисия в Перу, където ще отговарям за група доброволци от Австралия. Проект към австралийската неправителствена организация World Youth International

Местоживеене – Сеул, Южна Корея

Даниела Красимирова Стоянова

 

   Випуск 2002

   Профил: Френски език с втори чужд – Английски език

   Университет: Victor Segalen Bordeaux 2 ( гр.Бордо, Франция) Специалност : Психология

   Месторабота: IBM GDC Bulgaria – гр.София, България,

“Езикова гимназия ми даде много. Може би, защото и аз дадох не по-малко от себе си. В крайна сметка, да, винаги и навсякъде трябва да дадеш, за да получиш в замяна. За положените усилия в училище, учители, съученици и ЕГ “Пейо Яворов” положиха основите на стълбове, на които се опирам и ще продължавам да се опирам цял живот. Чувството за отговорност и дисциплина са сред най-важните от тях; усърдността, търпението, страстта към труда, както и убеждението, че, посееш ли нещо и, поливаш ли го сетне добре, без да го забравяш и с изключителна всеотдайност… всичко това, рано или късно, не остава незабелязано от хората, които човек среща на различни поприща, пет години по-късно. И именно гореописаното дава основание за онова приятно гъделичкащо усещане, когато отговориш на логично зададения въпрос “А, къде, казваш, си завършила средно?“

Мирослава Пламенова Гойчева

 

   Випуск 2011

   Профил: Немски език, втори чужд език – Френски език

   Университет: RWTH Aachen, Германия; специалност- Mедицина

   Местоживеене: Аахен, Германия ,

“Koлкото и клиширано да звучи това- Езикова гимназия е училище, което предлага много на своите ученици- добра подготовка както по чужд език, така и по всички останали предмети; учители с богат опит и много знания, които всячески предават на учениците. Да, през годините, в които учих там, разбрах ценни уроци за живота. Ученето тук изисква много усилия и труд, които, повярвайте, после не остават неоценени. Вече навсякъде се търсят хора с умения във всяка област, комуникативни и интелигенти. Езикова Гимназия предлага това на високо ниво. Благодарение на това училище и на всички учители успях да постигна целите и мечтите си. Сега съм първа година студентка в Германия – медицина. Доволна съм от избора си. Голяма част от материала по химия, физика и биология вече е познат за мен, понеже сме го изучавали в гимназията, а това е огромен плюс за мен.

Мили бъдещи възпитаници, не търсете лесното, а избирайте трудното от самото начало. Само това ще ви научи да сте борбени личности и да преодолявате трудностите с лекота. Затова бих ви посъветвала да кандидатствате в Езикова гимназия. За мен това е училището на знанието и отворените врати към света. Не бъдете повърхностни и мързеливи, а се стегнете и изберете най-доброто за вас, за да можете след това да се докажете пред голямата конкуренция, която ще е навсякъде около вас. Гордея се, че съм учила тук и никога няма да забравя това, което всички учители направиха за нас.”

Диана Атанасова Радева

 

   Випуск 2003

   Профил: Английски език, втори чужд език – Немски език

   Университет по Архитектура, Строителство и Геодезия, София; специалност” Строителство на сгради и съоръжения”

   Месторабота- Уей Инженеринг АД, София,

“Въпреки че избрах професия, която наглед няма нищо общо с чуждите езици, бих казала, че доста често използвам придобитите в ЕГ умения. Преди време имах възможност да участвам в програмата за студентска мобилност Еразъм и да прекарам пет месеца в Лисабон, Португалия, до голяма степен благодарение на това, че имах достатъчно знания по английски език. През последните почти десет години,откакто завърших ЕГ, водена от жаждата си за приключения и от интереса си към чуждите култури, създадох много нови приятелства, научих нови езици, посетих интересни места в Европа… Петте години в ЕГ „П. Яворов“ са скъп спомен, който ме кара да се усмихвам винаги.”

Ангел Нейков Нейков

Випуск 2010

Профил: Френски език и втори чужд – Английски език

Университет: Universite de Strasbourg – Франция Специалност: „Лингвистика”

Местоживеене: Страсбург, Франция

“Петте години в ЕГ бяха страхотни. Какво ми даде Езикова гимназия ли? Даде ми шанса да избягам от ограниченията, както в избора си на държава, така и на това, което искам да уча. Владеенето на два езика плюс здравата основа от останалите изучавани предмети открива един огромен нов свят от възможности, всяка една от които е един правилен избор, още една крачка към успеха. Освен да избирам бъдещето си, ЕГ ми даде и възможността да познавам и да работя с невероятни ученици и учителски колектив.”

Валерия Иванова Русева

 

  Випуск 2007

  Профил: Френски език и втори чужд – Английски език

  Университет: Ecole nationale superieure d’architecture de Strasbourg – специалност: Архитектура

  Местоживеене: Страсбург, Франция

В момента подготвям дипломния си проект, който трябва да защитя през септември и съм на стаж в една архитектурна агенция. По време на обучението си във Франция, имах възможност да прекарам една учебна година във факултета по архитектура към Техническия университет в Лисабон, по програма Еразъм.

Смятам, че е важно днес човек да владее други езици освен майчиния си. Овладяването на чужд език предоставя различни възможности и разширява мирогледа. И в този ред на мисли френският е красив вариант, който носи със себе си добри възможности: достъп до френското образование, както и до образование в други франкофонски страни като Канада, Швейцария, Белгия. А като част от романските езици, на мен ми помогна в по-лесното усвояване на португалския.

Когато се записах в Езикова гимназия бях сигурна, че искам да изучавам френски. И днес съм изключително доволна от избора, който направих. Невероятна е възможността да общуваш с хора от различните краища на света, на различни езици и когато откриваш нови приятели да оставиш част от себе си, своята култура и език при всеки един.

Валерия Иванова Русева

 

   Випуск 2007

   Профил: Френски език и втори чужд – Английски език

   Университет: Ecole nationale superieure d’architecture de Strasbourg – специалност: Архитектура

   Местоживеене: Страсбург, Франция

“В момента подготвям дипломния си проект, който трябва да защитя през септември и съм на стаж в една архитектурна агенция. По време на обучението си във Франция, имах възможност да прекарам една учебна година във факултета по архитектура към Техническия университет в Лисабон, по програма Еразъм.

Смятам, че е важно днес човек да владее други езици освен майчиния си. Овладяването на чужд език предоставя различни възможности и разширява мирогледа. И в този ред на мисли френският е красив вариант, който носи със себе си добри възможности: достъп до френското образование, както и до образование в други франкофонски страни като Канада, Швейцария, Белгия. А като част от романските езици, на мен ми помогна в по-лесното усвояване на португалския.

Когато се записах в Езикова гимназия бях сигурна, че искам да изучавам френски. И днес съм изключително доволна от избора, който направих. Невероятна е възможността да общуваш с хора от различните краища на света, на различни езици и когато откриваш нови приятели да оставиш част от себе си, своята култура и език при всеки един.”

Рени Тодорова Димова

 

   

   Випуск 2006

   Профил: Aнглийски език с втори чужд език – немски

   Университет: Бакалавър от Софийски Университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Стопанско Управление” (Бизнес Администрация)

   Местоживеене: Хага, Холандия,

“Никога не съм предполагала, че в малък град като Силистра е възможно да получа толкова сериозно езиково обучение като в ЕГ „Пейо Яворов”. Убедих се в това от опит след като се озовах в едно от най-престижните учебни заведения в България – Софийски Университет „Св. Климент Охридски”. Благодарение на подготовката ми по английски език от ЕГ успях да прекарам едно чудесно лято в САЩ, да отида на обмен в Дания за един семестър в Aarhus Business School, град Орхус и да дойда да живея в Холандия, където предстои да започна магистратура на английски език в едно от десетте най-добри бизнес училища в Европа – Rotterdam School of Management, Erasmus University. Наскоро започнах да изучавам холандски език и тренингът ми от ЕГ се оказа много полезен да напредвам по-бързо от останалите в групата ми.

Помня как класната ни г-жа Веселина Кулчева разказваше в час по английски за бивши възпитаници на ЕГ, които благодарение на езиковата си подготовка са успели да се реализират на различни места по света и не вярвах, че може един ден аз и моите съученици да имаме същите възможности. Без каквото и да е съмнение мога да кажа, че ако не бях завършила ЕГ „Пейо Яворов”, нямаше да постигна много от начинанията си досега. Когато си на 14 години малко решения ти се струват истински важни. Сега на 24 години знам със сигурност, че приемането ми в ЕГ е било едно от най-значимите и успешни решения в живота ми и че то предопредели голяма част от пътя ми на развитие след това.”