Peyo Yavorov Language High School

Проект „Да споделяме нашите стойности в усилието”

Проект „Да споделяме нашите стойности в усилието”

Дейности на Езикова гимназия “П. Яворов”, Силистра
за периода 01.09.2105 – 30.06.2016г.
Еразъм + КД 2 , дог. № 2015-1-FR01-KA219-015223_4

Работен екип:
Златка Димитрова – координатор на ЕГ “П. Яворов“, Силистра
Красимира Петрова – технически асистент
Неделчо Жейнов – отговорник по гражданско образование
Ванушка Димитрова – отговорник по връзки с обществеността
Димитричка Павлова – отговорник по ИТ
Красимир Нейчев – отговорник по спортните дейности

Партньори са училищата:
„Жан- Мулен“ – Марсилия, Франция
„Вентцингер Реалшуле“ – Фрайбург, Германия
„Гимназио Полемиу“ – Пафос, Кипър
„20 Гимназио Каламата“ – Каламата, Гърция
„Леонардо да Винчи“ – Палермо, Италия

1) Да се подобри практическото ниво на чуждия език, писмен и устен.

2) Да се намали броя на учениците в риск в училищата, участници в проекта.

3) Намаляване с 80 % на отсъствията на учениците, пряко включени в проекта.


4) Да се приложат и разпространят във всяко училище поне 3 нови иновационни методи или способи за борба с отсъствията.


5) Да се запознаят учениците от проекта от седемте училища с ясни и конкретни европейски перспективи за образование и обучение.


6) Да се обучат учениците и преподавателите от педагогическия екип в комуникация, основана на владеенето на информационни и комуникационни
технологии в образованието и платформи за сътрудничество като Twinspace.

7) Да се създаде физическа и спортна практика в училищата чрез изучаване на гражданството и европейските стойности за солидарност, равенство, свобода,
мир, отказ от дискриминация. Формиране на съзнание за активно гражданство у ученика и обучителя.


8) Да се подобри качеството на преподаване чрез изучаването на добри практики при европейските партньори.


9) Да се интегрира сътрудничеството на външни партньори в осъществяването на спортните мероприятия.


10) Да се опознае спортната култура на седемте страни от проекта и да се обогати собствената.

Финансова подкрепа
28 975€

В началото на юли Езикова гимназия посрещна делегации от пет държави – Франция /гр. Марсилия/, Италия /гр. Палермо/, Гърция /гр. Каламата/, Германия / гр. Фрайбург/ и Кипър /гр. Пафос/. Целта на посещението бе да се проведе транснационално събрание на партньорите по проект, финансиран по програма „Еразъм”, за да се обсъди и подготви финалният отчет. Международният екип по проекта бе от 20 учители от страните в Европа, а гостуващите 12 участници бяха впечатлени от съвременната материална база на Гимназията. Емоционалното им отношение, създадено по време на двугодишния проект, създаде атмосфера на искреност, приятелство и професионализъм при обсъжданията на извършените дейности, на организираните ученически мобилности и обучения на учителите / в Кипър/. Колегите признаха, че нашата база е най-функционална, най-естетически решена и най-актуална.

Културната програма на гостите включваше посещение на Археологическия музей в Силистра и градовете Варна и Калиакра. Раздялата с приятели и колеги винаги е тъжна, но и оптимистична, защото надеждата за нови срещи остава.

04.12.2016 г.

Незабравимо преживяване в Италия
Учениците, изучаващи френски език, от Езикова гимназия „Пейо Яворов”, участници в проекта „Да споделяме нашите стойности в усилието”, ръководени от г-жа Магдалена Атанасова, директор на Гимназията, и г-жа Златка Димитрова, координатор на проекта, учител по френски език, бяха за една седмица в Италия, в училище „Леонардо да Винчи”, гр. Палермо. Всички са впечатлени от гостоприемството и добросърдечността на италианците, от красотата на града и дори от сицилианската кухня. Мобилността им даде възможност да общуват със свои връстници на френски, английски и немски език.
 
Ето споделената емоция на Рая и Деница Черневи от 12 б клас:
„На следващата сутрин се събрахме в училище “Леонардо да Винчи”. Посрещнати от хиляди целувки за добре дошли (изненадващ за нас поздрав, мислихме си, че само във Франция има такава традиция) се запознахме и с другите делегации. Заедно разгледахме арабско- нормандския дворец, пълен с произведения на изкуството, пищен параклис, красиви полилеи и типични сицилиански мозайки. Разходихме се в центъра, където забележителният площад „Куатро Канти“ ни направи голямо впечатление. Стигнахме и до кметството- изключителна сграда с огромен фонтан отпред на площад Претония или още наричан „фонтанът на срама“, заобиколен от красиви статуи. Бяхме приети от заместник-кмета на Палермо. Срещата се проведе в заседателната зала и бяхме запознати с въпроси, свързани с мафията, законите,спорта и училището. След края, обядвахме в италиански ресторант, където опитахме крокети, лазаня и каноли. Следобед се отдадохме на изкуство и театър в музея на марионетките. Разгледахме различни видове кукли и гледахме спектакъл на живо (за първи път). Вечерта опитахме капоната (задушени зеленчуци, основно патладжан), разказвахме на семейството ни за културата в България, показвахме им много снимки на градовете и ги запознавахме с българските традиции и обичаи”.
 
Организираните в училището танцови работилници по хип-хоп и латино, спортните състезания, изготвянето на самостоятелни хореографии, изработването на празнична украса и сувенири, участието в празника на „Еразъм +” ги поставя в ситуации на учене чрез правене и работа в екип с ученици от други страни.
Нашата делегация участва в празника с песента „Моя страна, моя България”, с три танца: на Мариела и Крисияна, с песен на дует Рая и Деница Черневи. Публиката аплодира изпълненията, ставайки на крака, за да изрази преклонението пред таланта на нашите ученици.
 
Седмицата, изпълнена с емоции, знания и гордост отлита неусетно, а Илияна от 11 а клас споделя: „Върнах се друг човек – с много приятели и прекрасни спомени!”.

05.05.2016 г.

Посещение във Фрайбург (Германия) и Страсбург (Франция)
„Дистанцията е душата на красотата.“
С. Вейл, френски философ
 
Ученици от Езикова гимназия „Пейо Яворов”, изучаващи френски език, се завърнаха от гр. Фрайбург, Германия. Те бяха гости на училище „Венцингер“, град Фрайбург, което е стратегически партньор по проекта “Да споделяме нашите ценности чрез усилието” по програма „Еразъм + “. Общуването с учениците от училищата – партньори в Марсилия (Франция), Фрайбург (Германия), Палермо (Италия), Пафос (Кипър), както и с кореспондентите, предостави условия за потапяне в плуралингвистична среда. Това позволи и интензивна работа над френския език, който е и работният език в проекта.
 
Гимназистите бяха настанени в семейства на немски ученици от същото училище, което придаде атмосфера на близост и позволи непосредствени приятелски връзки. Младите европейци имаха възможност да вкусят и усетят високата градска култура, да се радват на гостоприемно отношение в семействата, но най-вече да се потопят истински и спонтанно в германския бит,традиции и кухня.
 
Дейностите по мобилност в Германия бяха насочени към обучение по активно гражданство на европейско ниво. Затова визитата включваше и посещение на Европейския парламент в Страсбург, Франция. Там европейските юноши участваха в пистова игра и имаха чудесната възможност да посетят „Дома на Европа“.
По време на визитата се проведоха най-разнообразни мероприятия, съобразени с дейностите, предвидени в проекта. Най-значимите са: Изграждане на Европейския парламент симулация с участието на децата и директора на училището на тема: „Олимпийски отбор на Европа? За и против“ . Учениците научават в съкратена форма функционирането на европейските институции; Вечер на културите, на която всяка делегация участва в програмата с представяне на страната си. И двете изпълнения на Биляна Николаева предизвикаха в залата нестихващи овации и аплодисменти.
 
Нашите ученици участваха в спортна инициатива в комплексни групови игри. Младите европейци опознаваха трудовия пазар на Германия с посещението си на Центъра за професионално обучение във Фрайбург.
 
Всички делегации бяха официално посрещнати и приветствани лично от г-н Тома, кмета на гр. Фрайбург в старинната, заседателна зала на градския съвет.
Младите европейци имаха възможност да учат чрез преживяване. Можем да откроим три силни емоционални момента. Екипът ни имаше възможността да усети на пластове социалното ускоряване, преди всичко в технологиите, транспорта, комуникациите и образованието – непрекъснатото движение на стоки, продукти и услуги – в това число образователни. Второто усещане бе за социалната промяна – светът, в който живеем днес, е същият, който е утре, но е и моментално друг. И третото усещане е ускорението в личния ни живот – усещането, че времето и това, прекарано във Фрайбург, постоянно не ни стига.

20.04.2016 г.

Силистра и Каламата
“Пътешествието най-добре се измерва в приятели, не в мили”.
Яворовци и техните приятели от Франция, Гърция, Италия и Германия.
 
Ученици от Езикова гимназия „Пейо Яворов”, изучаващи френски език, се завърнаха от гр. Каламата, Гърция. Те бяха гости на Втора гимназия в Каламата, партньор по проекта Еразъм + “Да споделяме нашите ценности чрез усилието”. Общуването с учениците от училищата партньори в Марсилия ( Франция), във Фрайбург (Германия), в Палермо (Италия), в Пафос (Кипър) и както и с домакините, разбира се, беше лингвистична изява и празник на младостта и знанието.
 
Гимназистите бяха настанени в семейства на гръцки ученици от същото училище, което създаде приятна атмосфера на близост и много приятелски връзки. Така те опознаха гръцкия бит, култура и отношенията в семейството.
 
По време на визитата се проведоха много мероприятия, съобразени с дейностите предвидени в проекта. Най-значимите са: вечер на културите, на която всяка делегация изнесе програма за представяне на страната си. Нашите ученици участваха с хора и превод на “Аз съм българче” на Иван Вазов. С уважение към домакините танцуваха сиртаки и предизвикаха бурни овации; рисуване върху ваза, организирано в Центъра за художествени дейности; възстановка на древните Олимпийски игри в Античния стадион Месини (бягане, хвърляне на копие, надбягване с шлем и щит, надбягване с факел и др.); посещение на древна Олимпия – храмовете на Зевс, Хера, хиподрума за надбягване с каляски; ателиета за театър, рисуване на афиш, песни и др в Центъра на околната среда в Каламата.
Всички делегации бяха официално посрещнати и приветствани лично от кмета на гр.Каламата в заседателната зала на кметството.

10.12.2015 г.

Елинската култура и олимпизмът
 
На 10 декември 2015 г. в Езикова гимназия „Пейо Яворов” се проведе нетрадиционен урок, свързан с проект „Еразъм+” на тема „Елинската култура и олимпизмът” и проведен с учениците от 9в клас, изучаващи френски език. В занятието се видяха проекциите от проектно-базираното обучение, кооперативното обучение и учене, учене чрез правене, интеракциите на обучението по литература и български език, френски език, спорт, информатика и информационни технологии, рисуване. В него проличаха резултатите от екипната работа на учениците, при която основен е принципът на доброволността на личния избор, формираните в процеса на работа социални умения за междуличностно общуване, трайните знания, необходими и валидни и извън учебния живот, получени чрез естествената смяна на социалните роли и отговорностите, свързани с тях. В тези два учебни часа ученикът бе активен субект, а не пасивен обект. Резултатите от изследователските задачи впечатлиха гостите – родители, учители, ученици. Те разбраха, че само мъже участват голи в олимпийските състезания, опитаха атински и спартански кулинарни рецепти, насладиха се на изложбата от рисунки, табла и макети на град Троя и троянския кон, впечатлиха се от саморъчно направените дрехи на атиняни и спартанци. Гостите бяха припознати в богове и получиха дарове – лаврови венци /направени от лаврови клонки – дафинови листа, но бронзирани/, бели ленти с надпис на старогръцки език – никема – победител /давани на спечелилите състезанията/ и още много дарове. С този ритуал са започвали Олимпийските игри. Представената сцена от „Илиада” – Прощаване на Хектор с Андромаха и рецитала на одата на Пиндар, възхваляваща победата на един олимпиец по бягане пренесоха гостите в света на изкуството.
 
Урокът се превърна в пърформънс, създаден чрез екипната работа на Ванушка Димитрова – учител по български език и литература, учителите по френски език – Магдалена Атанасова и Красимира Петрова, от Димитричка Павлова – учител по информатика, Красимир Нейчев – учител по спорт. Учебната ситуация даде възможност на учениците да се изявят в различни области на знанието, изкуството и спорта, а на техните родители да изживеят радостта от успеха на детето.