Peyo Yavorov Language High School

Зелените улици на успеха

Зелените улици на успеха

В едно от писмата си до Езикова гимназия първият носител на Совата нарича нашето училище „невероятно широка зелена улица”. Избираме тези негови думи като заглавие на новата ни рубрика, в която ще ви представяме носителите на статуетката и успелите ученици на гимназията.

Ще ги питаме докъде са ги отвели техните зелени улици.

И още – сбъднаха ли се техните зелени мечти? Пазят ли кът в дома си и в сърцето си за родния град и за ЕГ? Какво им е дала гимназията? Към какво от нея се връщат? Какво разказват на децата си за езикова гимназия порасналите момчета и момичета, които са тръгнали оттук? Тези и много още въпроси ще зададем на успелите ученици от ЕГ, които са нейни посланици по целия свят.

И ще публикуваме отговорите им.

МИЛЕН ИВАНОВ

Влагайте страст в това, което правите!

Основател и член на борда на директорите на Хорайзънс България. Създател на CEO club Bulgaria и на CEO angels club, представител е на Founders Institute за България. Г-н Иванов избира да остане в България и помага и на други хора да вземат правилните решения за кариерно развитие. Организира събитията за The Founder Institute – най-големия бизнес акселератор в света. Това е програма, която помага на хора, които искат да станат предприемачи, да усъвършенстват своите идеи така, че да получат финансиране. Завършил е ЕГ през 1993 година, английска паралелка. Бакалавър по маркетинг и MBA по General Management.

ЕЛЕНА ХОТИНОВА

“Важно е да се чувствате граждани на света и да знаете, че можете да го превърнете в по-добро място.”

Елена Хотинова Иванова завършва Езикова гимназия “Пейо Яворов” през 2010г. Учи политически науки в Софийски университет, а след това в университета “Рузвелт” в Чикаго. Междувременно започва да работи като репортер в телевизия Би Ай Ти, а в момента е експерт “Връзки с обществеността” към кметството в Чикаго.

ИСКРА ФИЛЕВА

„Американци се чудят, че съм учила английски език в Силистра”

Професор Искра Филева от Колорадския университет в Америка е завършила нашата Езикова гимназия. Нейно есе е печелило първа награда в конкурс на вестник New York Times. Г-жа Филева, носителят на Сова за 1994 година, е следващият участник в рубриката „Зелените улици на успеха” . За своя път към едни от най-престижните храмове на знанието в света и за възможността това да се случи, благодарение на началото, което е ЕГ – прочетете в интервюто.

МИЛА МАРЕЧКОВА

Мила Маречкова е управител на British American Tobacco Bulgaria. Oт години ръководи успешно екипа си, получавайки признание както в компанията си, така и в националните бизнес среди.
Г-жа Маречкова завършва Езикова гимназия „П. Яворов“ – с френски език, а своето образование продължава със специалност «Финанси» в УНСС. Започва работа в Българската Търговско-Промишлена Камара, продължава кариерата си в Adidas, която тогава прави първите си стъпки на българския пазар. После започва работа в British American Tobacco, където сменя няколко позиции и управлява различни отдели, а от 5 години ръководи целия бизнес на компанията в България. През 2016г. печели наградата на Business Lady за успешно ръководене на бизнес.

ТИХОМИР ТОДОРОВ

Полети. Творене. Тръпка. Трептене. Вълнение. Осъзнаване. Ренесансово събуждане… – това е ЕГ за Тихомир Тодоров, който в момента живее и работи в Кеймбридж.
Тихомир Живков Тодоров е випуск 2012, „Б“ клас. Английски и немски език.
Завършва Бакалавър по молекулярна биология в Софийския университет, след което се отправя към Германия за магистратура по биохимия в Университета Лудвиг-Максимилиан в Мюнхен. Понастоящем провежда научно-изследователска дейност в Института Бейбрахам в Кеймбридж, Обединеното кралство. Какво ни разказа той за годините в ЕГ и след това?

НИКОЛАЙ ГЕМЕДЖИЕВ

„Сякаш всеки ден стъпвахме в непознати територии”

Той е един от хората, които са успели да съхранят това усещане за Езикова гимназия и до днес. Като че ли то го съпътства по време на неговата кариера. Работи като съдия в Бургас. И продължава да се чувства като откривател, както споделя, че се е чувствал като ученик в нашето училище. Продължава да усъвършенства петте езика, които говори, благодарение на това, че „ЕГ му е дала матрицата за учене на чужди езици”. Чете „Доктор Живаго“ на български, руски, английски и френски. Получил международно признание за високото ниво на владеене на френски език. От кого и как?- прочетете неговата интересна история…

ВЕНЦИСЛАВ КОЛЕВ

„Успехът привлича успех”
 
Венцислав Колев Вълев е учил в ЕГ през 1990-1991, френска паралелка, подготвителен клас. Той споделя, че само за една година овладява френски език на такова ниво, че няма никакви проблеми, когато на следващата година заминава да учи и живее във Франция. Учи физика в университета в град Брест. За да се издържа в университета, същевременно работи на половин работно време в местно училище. По програмата „Еразъм” завършва магистър във Великобританския университ в Кардиф. Докторската си дисертация по физика защитава в Холандския университет Радбауд, в град Наймеген. Следват шест години научна работа, в Белгийския университет в Льовен. Междувременно работи и шест месеца в Римския университет Сапиенца, като гостуващ професор.

РОСЕН РУСЕВ

 
Здравейте скъпи приятели,
Казвам се Росен Станчев Русев и бях випускник на Езиковата Гимназия в Силистра през 1990 г. След гимназията следвах физика в Софийския Университет, а след университета направих аспирантура по теоретична физика в САЩ. От 16 години работя във финансовата индустрия, и по-точно като “quant” в инвестиционна банка в Ню Йорк, където се занимавам с математическо и компютърно моделиране на енергийни опции и тяхното хеджиране.

ПРЕСЛАВА СТОЕВА

“Моите успехи днес – това са уменията, усвоени в Езикова гимназия”


Преслава Стоева е доктор по международни отношения, директор на магистърска програма “Глобална политика на общественото здраве” към Лондонския колеж по тропическа медицина и обществено здраве. Защитава докторска степен в Екзитър Юнивърсити, Великобритания. Учила е в Икономическия университет във Варна, а след това – в Американския университет в Лондон.

ВЯРА ДОБРЕВА

“В ЕГ се научих да отстоявам личното си мнение”
 
Вяра Добрева в момента работи в Париж, Университета Сорбона като ръководител на международни проекти и партньорства във Факултета по Природни науки. Владее перфектно 3 езика и заявява, че това е благодарение на ЕГ. Тя завършва през 2013 година – немска паралелка с втори чужд език френски. След гимназията – следва една селективна 4-годишна програма по немско и френско право в Кьолнския университет и в Университета Париж 1 Пантеон-Сорбона. В процеса на обучение разбира, че областта, която я интересува, не е толкова правото, колкото въпросите, свързани с Европа и международните отношения. Тогава записва 2-годишен триезичен Магистър по Европеистика във Факултета по Хуманитарни науки на Университета Сорбона. От четири месеца е магистър.

РАДИНА ДИМИТРОВА

„ЕГ ме научи да вярвам в себе си”
 
Разговаряме с Радина Димитрова от випуск 2013г. профил Чуждоезиков – с немски език. Вече шест години живее и учи в София, където завършва бакалавърската си степен по география, а в момента работи над дипломната си работа. Втора година се занимава активно с преподаване. Работи в 91. Немска езикова гимназия в София, като преподава любимия си предмет билингвално – на немски и на български.

ГЕОРГИ КАРДАШЕВ

“Горд българин ме направи Езикова гимназия”

Споделя Георги Кардашев, завършил нашето училище през 2007 година с, както той казва, “незабравимия 12 А клас”, профил: английски и немски език. През 2012 година се дипломира в СУ „Св. Климент Охридски“ със специалност „Право“, а след това продължава да живее и работи в гр. София. Към настоящия момент е адвокат и практикува основно в София. Работил е като юрисконсулт в различни търговски дружества и е управлявал свое дружество, което е упражнявало дейност в сферата на услугите. Едновременно с това е и медиатор, вписан в Единния регистър на медиаторите към Министерство на правосъдието.

СИЛВИЯ ИВАНОВА

 
Силвия Иванова завършва Езикова гимназия през 2013 – паралелка с немски и френски език. След дипломирането си се обучава в бакалавърска, а по-късно и в магистърска програма по Комуникационни науки и лингвистика във Freie Univesität Berlin.
Професионалният й път започва паралелно със следването в университета. След успешни стажове в Instituto Cervantes (културен институт на Испания), Посолството на Мексико в Берлин, в стартъп компания от Силиконовата долина, Силвия сбъдва мечтата си и днес работи в УНИЦЕФ в отдела по Комуникации и фондонабиране.

РЕНИ ДИМОВА

Рени е възпитаник на ЕГ от Випуск 2006, паралелка с английски и немски език.
Бакалавър по Бизнес Администрация в Софийски университет “Св. Климент Охридски” и Магистър Cum Laude по Маркетингово Управление в Университет Еразъм, Роттердам (Rotterdam School of Management, Erasmus University);
Живее в Лейдсхендам, Холандия. Работи в международна компания Юниливър – един от лидерите на пазара на бързооборотни стоки в Централна и Южна Европа.

ЯНИЦА КОСТАДИНОВА

През петте години, прекарани в Езикова гимназия, Яница изучава като първи чужд език немски, а като втори – френски език. След дипломирането си, заминава за Париж, Франция, където учи в Сорбоната – три години бакалавър (Социална и икономическа администрация / Administration Economique et Sociale) и две години магистратура (Администрация и управление на човешките ресурси / Administration et Gestion de l’Emploi et des Compétences).

ИВАН ИВАНОВ

Той е първенец на Випуск 2012 на ЕГ, немска паралелка. В момента живее в Германия и работи за Аdidas като Manager Range Architecture Europe. Мечтае настоящето и бъдещето на Силистра да са също толкова величествени, колкото е и нейното минало. И планира някой ден да се завърне в България. Ето какво сподели той с нас за рубриката ни „Зелените улици  на успеха“
 

РАЛИЦА ВАЛЕНТИНОВА

Ралица е първенец на Випуск 2011 на ЕГ /12.а – паралелка с изучаване на английски като първи чужд език и френски като втори/. Завършва „Международно и европейско право“ в Хага, Нидерландия. В момента живее и работи в Мадрид, Испания и учи магистратура в университета Queen Mary в Лондон, Великобритания, по ИТ, медийно и телекомуникационно право.

НИКОЛАЙ НИКОЛАЕВ

Той завършва ЕГ „Пейо Яворов“ през 2013 г. с профил английски и френски език. След дипломирането си решава да следва мечтата си да стане строителен инженер и следва в Университета по архитектура, строителство и геодезия в гр. София специалност Строителство на сгради и съоръжения. Днес той вече е дипломирал се строителен инженер – работи в малко проектанско бюро, с големи амбиции и хъс, проектиращо мостове за България и чужбина.