Peyo Yavorov Language High School

Георги Кардашев

Следващият ни участник в рубриката „Зелените улици на успеха” – Георги Кардашев, завършил нашето училище през 2007 година с, както той казва, “незабравимия 12 А клас”, профил: английски и немски език.
 
През 2012 година се дипломира в СУ „Св. Климент Охридски“ със специалност „Право“, а след това продължава да живее и работи в гр. София. Към настоящия момент е адвокат и практикува основно в София.
Работил е като юрисконсулт в различни търговски дружества и е управлявал свое дружество, което е упражнявало дейност в сферата на услугите. Едновременно с това е и медиатор, вписан в Единния регистър на медиаторите към Министерство на правосъдието.

Какво Ви даде Езикова гимназия? На какво ви научи?

Любимата ми езикова гимназия ме научи на възпитание и дисциплина. Разкри пред мен мисловни полета, които ми позволиха да изградя планове за бъдещето. Авторитетът на преподавателите и тяхната инициативност ме направиха горд българин, който прие за мисия в живота си съхранението на българската култура и национално самосъзнание.

Най-яркият Ви спомен от ЕГ?

Спомените от петте години в езикова гимназия са много, но най-ярките сред тях са създаването на училищното радио, подготовката и реализацията на ежегодните представления по случай празника на ЕГ „ПЕЙО ЯВОРОВ“ и разбира се, деня на училищното самоуправление, когато имах честта да бъда директор на училището за един ден.
В съзнанието ми летят още много приятни спомени, някои от които не са за разказване, но със сигурност все още се помнят и от моите съученици.
 

Какво бихте променили, ако можехте да се върнете назад?

Със сигурност не бих променил нищо от това, което съм преживял в езикова гимназия, защото всяка допусната грешка ме е научила на упорство и стремеж да бъда по-добър. За мен годините в езикова гимназия са щастлив и мистичен етап от моя живот, събран в добре прошнурован сборник от емоции, чиито страници разлиствам в моменти на размисъл.
 

За какво мечтаете?

В днешно време чистите и искрени мечти са луксозна привилегия за тези, които са успели да постигнат нужното, за да имат време и смелост да мечтаят. В този смисъл мечтая дъщеря ми да изживее детството и юношеството, което аз имах, изпълнено с желание за промяна към по-добро.
 
Помня, че в часовете по български език и литература в ЕГ мечтаех много да напиша книга, достатъчно вдъхновяваща и силна, за да направи хората по-щастливи. Все още не съм сбъднал тази мечта…
 

Тази година отбелязваме 30 години от създаването на Езикова гимназия. Какво бихте казали днес на настоящите учители и ученици от ЕГ?

Уважаеми учители на ЕГ „ПЕЙО ЯВОРОВ“,
 
Прекланям се с благодарност и уважение пред Вашата просветителска дейност! Вие продължавате да бъдете винаги актуалното знание за всяко следващо поколение млади българи.
 
Вярвам, че един ден държавата ни ще се грижи за Вас не като розата на Малкия принц, поставена под стъклен похлупак, а като цветна градина на знанието, от която започва всяко достойно съществуване.
 
Бъдете здрави, честит празник!
 
Уважаеми ученици на ЕГ „ПЕЙО ЯВОРОВ“,
Преди да прекрачите за последен път прага на нашата любима гимназия, погледнете с усмивка очите на Вашите съученици и знайте, че успехът ни като народ не е в думите на силните на деня, а в силата на думата „заедно“!
Дерзайте в своята непримиримост и вдъхновение, но не губете своя род и език!
 
Честит празник!