Peyo Yavorov Language High School

Знаме

Знамето на гимназията е един от традиционните символи, формирани през годините и инициирани от учениците. Подарено е на училището от Випуск 1998.

Знамето е тъмносиньо с избродирана сребърна сова. Над и под нея дъгообразно е разположено името на училището.

То е едно от нещата, които формират у учениците самочувствието и самосъзнанието, че да си ученик в ЕГ “П. Яворов”, гр. Силистра, е не само удоволствие, но и привилегия.

Химн

текст: Диляна Георгиева (випуск 1997)
музика: Хайгашот Агасян

Прекрачвам прага ти усмихнато,
Езикова Гимназия – “Здравей!”.
Ще дойде ден ще кажем и “Довиждане!”,
но споменът, той вечно ще живей.

Годините тъй бързо отминават,
изпълнени със труд и със мечти.
Но гордост във сърцето ти остава,
че заедно със всички бил си ти.

Припев (х 2): Бъди човек с високо чело.
Не се плаши от лоши дни.
Хвърли неверието смело.
Повярвай в силите си ти.

И все напред, и всякога надиря.
Да дирим Яворов ни завеща.
Приятелю, засмей се, ний сме сила,
защото първи сме и в дързостта.

Чуйте в аудио формат

Как е създаден химна?

Мелодията на химна – тя е толкова органична и хармонична част от делника и празника на училището, като че ли винаги я е имало или е била създадена за нас точно. Така ли е?

Вижте повече за създаването му

Емблема

Още в зората на кайнозойската ера, преди 50 милиона години, когато на Земята цъфтели огромно количество цветя, а освободените от динозаврите гори и степи се напълнили с всевъзможни животни, безшумните хищници вече размахвали криле в лунните нощи на Северна Америка. Оттогава до днес палачите на нощта не са се изменили много. Загадъчни и безшумни, те са смятани за символ на мъдростта, знанието, интуицията и ясновидството навсякъде по света.

Совата олицетворява духовната зрелост, яснотата и спокойствието.

В официалните документи на Езикова гимназия “Пейо Яворов” Совата присъства като стилизирано изображение, което можете да видите и на входа на училището.

Графичният оригинал е създаден от художника Антон Димитров.

Сова

Абитуриентите излъчват изявени ученици от своя клас, които се състезават за нея. След представяне пред Педагогическия съвет и тайно гласуване, се избира носителят на Совата. Двамата ученици, които следват по брой точки, са подгласници на първенеца и също получават грамоти и подаръци.

За първи път това отличие е дадено през 1990 година, когато Гимназията става самостоятелно училище. Автор на статуетката е скулптурът Йордан Колев.

Освен статуетката “Сова” се връчват също плакети, медальони и грамоти на изявени ученици в различни области – Български език и литература, Английски език, Немски език, Френски език, Испански език, Руски език, Математика и информатика, Хуманитарен цикъл, Природен цикъл, Спорт девойки, Спорт юноши, Журналистика. От няколко години на учениците, изявени в областта на изкуствата, се връчва статуетка “Муза”.

Награди и грамоти получават и учениците, които завършват с повече от един приравнен чужд език.

Совата е…

Символ на мъдрост. Совата е символ на ЕГ. Как и защо се е случило така, че совата става емблема на училището? Кой би могъл да знае по-добре от автора на статуетката – г-н Йордан Колев, скулптор и директор на Художествената галерия в Силистра

“Преди малко повече от 30 години при мен дойде г-н Красимир Коев, тогавашен директор на Езикова гимназия, и ми предложи да направя за училището статуетка за първенец на випуска, която да връчва на най-добрия ученик всяка година. Той познаваше много добре моето творчество и държеше аз да я направя. След време отново се срещнахме в моето ателие и аз му показах няколко рисунъчни проекта. И той, и аз се спряхме на един от тях – сова, кацнала върху йонийска колона. Совата се възприема като символ на мъдростта, а колоната символизира цивилизацията. Сметнах, че тя ще бъде подходяща за едно от елитните училища на град Силистра. 

След като отлях първата в бронз, учителският колектив веднага й даде одобрението си. Статуетката стана емблематична за гимназията и вече 30 години ежегодно я изработвам, за да бъде връчена от директора на училището на първенеца на випуска.”