Peyo Yavorov Language High School

Как да изберем правилния университет?

Как да изберем правилния университет?

 
Завършваш средното си образование, бакалавърската си степен и търсиш магистратура, но не знаеш как и с какво да продължиш. Не си сигурен какво ти харесва и къде е най-подходящо за теб да учиш. Ето няколко основни критерия, по които да „оцениш” в „домашни условия” подходящия за теб университет:
 

1. Кариерна реализация – проучи какъв процент от студенти се реализират след завършване. Всеки кариерен център в университет трябва да може да предостави такава обощена инфомация. Тук не броим например завършили „Финанси”, а работещи в друго направление, тъй като реализацията трябва да се измерва само по завършената специалност.

2. Връзка с бизнеса – провери колко и какви стажове предлага университетът на студентите си в престижни компании, но не само. Колкото по-бизнес насочени са програмите и това си личи, толкова по-добре. За да има смисъл от образованието не стигат само теоритични знания, трябват и практически – затова университетите трябва да работят заедно с бизнеса и да съгласуват програмите си с него.

3. Международни програми и дипломи  връзката с международно признати университети и програми показва и високо международно признание, затова потърси с какви чуждестранни партньори работи набелязаният университет, какви съвместни програми предлага, издава ли се чуждестранна диплома от университета партньор и най-важното – българският партньор има ли законово право да го прави!

4. Престиж  разпитай приятели и познати дали са чували и какви са отзивите за университета. Разгледай в интернет пространството как и с какво присъства. Сравни положителни и отрицателни мнения (няма как да е само едното, все пак всичко е субективно).

5. Материална база  разгледай на място в какво състояние са залите, коридорите, кафенето, библиотеката, дори тоалетната – от това можеш да си направиш заключение, до колко се поддържа сградата и какви хора учат в този университет. Налични ли са модерни технологии в преподаването, интерактивни дъски, компютърни зали – независмо от насочеността на университета връзката с IT технологиите винаги е признак за модерна институция.

Тегли чертата и виж какъв е финалният резултат.

И не забравяй: образованието е това, което остава като забравиш всичко, което си учил, е констатирал Айнщайн. Ето защо е важно това, което ще ти остане, да е стойностно, да върши работа и да е актуално.

Източник: Порталът на Силистра

                                                                      * * * Бързи връзки * * *

 * * * Бързи връзки * * *