Peyo Yavorov Language High School

Знаете ли, че...

* * * * * * * * 

За първи път отличие за първенец на випуска – статуетка “Сова” е връчено на Росен Станчев Русев, ученик от английска паралелка, през 1990 година, когато Гимназията става самостоятелно училище.

ВИЖТЕ ВСИЧКИ

* * * * * * * * 

Първите ученици, получили немска езикова диплома DSD2, са от випуск 2007-2008.

ВИЖТЕ ОЩЕ

* * * * * * * * 

Портретът на Яворов, който днес е в центъра на всеки празник на ЕГ, е изработен през 1997 година по поръчка на директора на училището от местния художник Йордан Господинов.

* * * * * * * * 

Началото на училищното списание “Копнение” е свързано със спечелен проект към фондация “Отворено общество”. Тогава се провежда литературен конкурс, журиран от проф. Славчо Иванов и поета Валентин Чернев. Победителката, Венета Вълева, ученичка от гр. Главиница, по-късно става победител и на големия Национален конкурс “Веселин Ханчев” в Стара Загора. С творби на участници се издава първият сборник със стихове, който по-късно прераства в ежегодния алманах “Копнение”, а конкурсът спира да се провежда.

* * * * * * * * 

Химнът на училището е подарък от Випуск 1997 по текст на Диляна Георгиева и музика на Хайгашот Агасян.

ВИЖТЕ ОЩЕ

* * * * * * * * 

Родиха се 14 деца на учителите, докато те работеха и работят в ЕГ.

* * * * * * * * 

58 деца на учители в ЕГ избраха да завършат гимназията и свързаха завинаги съдбата и живота си с нея.

* * * * * * * * 

Първият брой на училищния вестник “Елит” излезе през 1992 г. с главен редактор Милена Гълъбинова и под ръководството на учителя по БЕЛ Росица Игнатова. Първата си уводна статия ентусиазираните журналисти нарекоха “Игра на журналистика”. И заявиха, че “със своите незакостенели, раздвижение и по-особени представи за всичко наоколо” се опитват да направят нещо свое. “Това, което можем, това е, което знаем, това е, което искаме и това сме ние. И ние сме силни, защото това, което ти, читателю, държиш, е нашето желание.” През годините вестникът защити позицията на първата редколегия и се превърна в силна и смела трибуна на различно мислещите млади хора на ЕГ.

През 1997 г. вестник “Елит” бе награден от Националната библиотека в националния конкурс за най-добър училищен вестник. Един от приносите на изданието към доброто в нашето съвремие беше журналистическото разследване “Отключете вратите си” на Ники и Глория от 9 “в” клас в брой от 19 март 1999 г. – благодарение на наш сигнал бе закрита неправомерно открита банкова сметка в “Евробанк” АД – Сливен, за което получихме писмо лично от директора на банката. 

Страниците на вестника и днес говорят. Затворили сме време, откровения, съмнения и въпроси. Наречени от създателите на вестника “желания”. Желания ли останаха те през годините? Как и от кого се сбъднаха тези желания? Трудно е да изброим всички, които извикаха себе си или викаха заради другите, които мълчаха…

ВИЖТЕ ОЩЕ

* * * * * * * * 

Учител от нашето училище – Златка Димитрова, преподавател по френски език е “Кавалер на ордена на академичните палми” – държавно отличие на Франция, учредено от… Наполеон. Орденът “Академични палми” е трети по ранг във Франция след Ордена на Почетния легион и Националния орден за заслуги. Носителите му членуват в Асоциация на членовете на Ордена на Академичните палми (АМОРА). Тази институция е под почетния патронаж на министъра на образованието и на Великия канцлер на Почетния легион.

* * * * * * * * 

В ЕГ се ражда една от най-успешните рок групи в Силистра. Създадена е през 1996 г. и се казва “ПОГО”. Нейни членове са: Боян /барабани/, Наско /ритъм китара/, Томислав /соло китара/ и Момчил /бас китара/. Групата свири хардрок, метал и пънк. За да може да репетира, се преустройва тавана в старата сграда /определен за стрелбище в онези времена/, монтира се желязно стълбище. Там се събират и свирят групата на ЕГ и групата на Механотехникума. Нашата група “ПОГО” години наред бе гвоздеят в празниците на гимназията и в общоградски чествания.

* * * * * * * * 

Мис и мистър ЕГ – имаше такава традиция. Учениците ги избираха в чест на Деня на влюбените и публикуваха очерци за тях в училищния вестник. Първите мис и мистър на ЕГ са избрани през 1997 година с тайно гласуване от учениците и се казват Ивелина и Добромир. Архивите пазят техните отговори от “кръстосания разпит”, който огласява любимите им книги, филми, реплики, мелидии. Любимите им филми – “Кръстникът” и “Реалността хапе”. И… необичайната мечта на Евелина, първата мис ЕГ, да живее в Малта и да работи на… бензиностанция. 

* * * * * * * * 

Знаете ли, че много от учениците на ЕГ се върнаха да преподават в гимназията. Днес това са: Магдалена Атанасова, Десислава Петрова, Росица Стефанова, Маргарита Колева, Лилия Лечева, Веселка Кръстева, Красимира Петрова. А в минали години възпитаници и учители на ЕГ са били: Даниела Великова, Красимира Фотинова, Момчил Карамичев, Виктор Константинов, Ирина Стойкова, Стела Павлова, Ива Стоянова, Веселина Кулчева, Есин Мехмед, Ваня Ефтимова, Гергана Калчева, Миглена Илиева, Денка Михайлова, Джанан Раим, Вилияна Райчева, Даниела Калчева, Теодора Маринова, Ивелина Стоянова.

ВИЖТЕ ЕКИПА НА ЕГ

* * * * * * * * 

С ЕГ се преплитат животите и на много чуждестранни преподаватели, всеки един от тях оставя своя ярка диря в историята на училището:

По инициатива на директора Красимир Коев и фондация “Отворено общество” през 1994 г. за пръв път в Силистра е назначен чужденец за учител – Даян Хенд от Великобритания. Когато на втората година Британският съвет не приема да финансира пътуванията й от и до Лондон, Лидия Дачкова и “Отворено общество” правят дарения, като заплащат самолетните билети три пъти в годината и Даян остава още 2 години в Силистра. 

След нея учители-чужденци са били доброволци от Корпуса на мира на САЩ: Ранди Корън, Джошуа Милър, Майкъл и Карън Рос и др.

През 2014 г. директорът на ЕГ – г-жа Магдалена Атанасова, подписва първото споразумение за партньорство с Българо-американската комисия за образователен обмен “Фулбрайт”. Комисията осигурява, а училището приема американски помощник-учители по програма “Фулбрайт” в съвместен проект с фондация “Америка за България”: Маяйкъл Пелехач /2014-2015 г./, Макинли Олдън /2015-2016 г./,  Робин Елизабет /2016-2017 г./, Мари Хендерсън /2017-2018 г./, Маргарет Съливан /2018-2019 г./, Паркър Смайт /2018-2019 г., 2019 – 2020 г./, Сам Хенторн /2021-2022 г./, Хана Гилсън /2022-2024 г./.

ВИЖТЕ ОЩЕ

* * * * * * * * 

Училището в ГАНА

В Гана е създадено училище, благодарение на учениците от ЕГ – Силистра
Доскоро началното училище Adaklu Torda в Гана беше под открито небе – деца от три випуска учеха в сянката на дърветата – защото нямаха училищна сграда. Без стени, на които да се поставят черните дъски, в час учениците с усилия пишеха на клатещите се дъски, прикрепени по стволовете на дърветата. Шумът от съседния клас лесно се носеше от вятъра и се подемаше и от другите класове. Той разсейваше малките ученици, които и без друго трудно задържат вниманието си. Колкото и романтично да звучи фразата „училище под открито небе”, природните стихии също не бяха съюзник. Често се налагаше учителите да отменят учебни часове заради проливен дъжд, жега или други капризи на времето. Тази обстановка далеч не беше благоприятна, за да получат учениците най-доброто от образованието, което можеше да им се даде. Гана до скоро бе една от най-бедните страни в света. Въпреки безпрецедентния си растеж през последните години, близо една трета от учениците от началните класове ще отпаднат от училище, поради различни социо-икономически причини, комбинирани с липса на адекватна училищна база.
Но за 78 деца нещата не стоят вече така!
 

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ

ВИЖТЕ КАКВО СПОДЕЛЯ МАЙКЪЛ ПЕЛЕХАЧ ЗА ТОЗИ ПРОЕКТ

* * * * * * * * 

Интериорът в ЕГ

Nikki Candelero, един от най-успешните дизайнери в България, е възпитаник на ЕГ „П.Яворов“. Той е автор на визуализацията на проекта на ЕГ финансирам от Фондация “Америка за България”. Той е първият, който „видя“ училището по начина, по който то изглежда в момента. Говори за гимназията с обич и признателност. И днес продължава да се чувства член на семейството на ЕГ, защото, както казва той, „това училище ни е направило хора”. Затова, когато му се обаждат с молба да даде дизайнерско решение за проекта на фондация „Америка за България“, той се отзовава с желание.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ