Peyo Yavorov Language High School

Иван Иванов

е първенец на Випуск 2012 на ЕГ, немска паралелка. В момента живее в Германия и работи за Аdidas като Manager Range Architecture Europe. Мечтае настоящето и бъдещето на Силистра да са също толкова величествени, колкото е и нейното минало. И планира някой ден да се завърне в България. Ето какво сподели той с нас за рубриката ни „Зелени улици“:

Разкажете ни за професионалния си път.

След ЕГ продължих образованието си в Германия, където учих последователно в Бон и Нюрнберг. Именно в Нюрнберг завърших висшето си образование със специалност „Международен Бизнес”, а междувременно прекарах и 6 месеца по обмен в Естонското бизнес училище в Талин.
Като студент смених няколко почасови работи преди да започна като служител в една малка агенция за бизнес проучвания. След това професионалният ми път ме отведе на 6-месечен стаж в отдела по спортен маркетинг на Nike в европейската централа на фирмата в Холандия. След стажа започнах работа като асистент мениджър в глобалната централа на adidas в Херцогенаурах – едно малко градче до Нюрнберг в Германия. Вече три години и половина работя за adidas и в момента съм на позиция Manager Range Architecture Europe. Нашият екип анализира цялостното предлагане на фирмата в цяла Европа и дава препоръки на бизнеса как да оптимизира предлагането си – ценообразуване, сегментация, размер на предлагането и т.н. Планирам някой ден да се завърна в България за постоянно.

-Какво Ви даде Езикова гимназия? На какво ви научи ?

ЕГ предоставя на учениците си една страхотна атмосфера, която предразполага личността да започне съзнателно да опознава себе си и света около нея. В ЕГ научих колко е важно постоянно да търсим развитието и да надграждаме собствените си знания и умения всеки ден. „И все напред, и всякога надиря.”
Чрез изучаването на немски език ЕГ не само ме свърза и запозна с една чужда култура като немската, но и ми даде достъп до един нов свят, където аз реших да продължа образованието си. ЕГ ме дари с много силни приятелства, за които съм сигурен, че ще ми останат до живот.
 

Най-яркият Ви спомен от ЕГ?

От хапването на няколко моркова в началото на 8-ми клас до самия бал съм събрал доста спомени свързани с гимназията. Връщайки се назад в спомените ми от ЕГ ми се струва, че всичко е преминало толкова бързо. Може би най-яркият ми спомен свързан с ЕГ е традиционното изпращане на випуска в театъра на 24-ти май понеже за мен беше едно много емоционално изживяване.
 

Какво бихте променили, ако можехте да се върнете назад?

Бих отделял по-малко от времето си в играене на компютърни игри и следене на всичко случващо се в света на футбола, като бих го инвестирал в нещо значително по-смислено.
 

За какво мечтаете?

Мечтая Силистра да има стабилна икономика, която да предразполага хората (особено младите) да остават или да се завръщат в града. Мечтая хората в Силистра и региона да постигнат спокойствие и благополучие, да могат да правят всичко, както си го пожелаят (стига то да е законно), без да им се пречи в начинанията им. Мечтая настоящето и бъдещето на Силистра да са също толкова величествени, колкото е и нейното минало.
 

Какво бихте казали днес на настоящите учители и ученици от ЕГ?

На учениците бих казал три неща. Първо – да се уважават взаимно. Второ – да се стремят да се развиват, дори и с малко, всеки ден. И трето – да изслушват съветите на по-възрастните от тях. Не им казвам непременно да правят абсолютно всичко, което по-възрастните им казват, но поне да ги изслушват и да се замислят над думите им.
На учителите бих искал да благодаря за всеотдайната им работа. Пожелавам им силно търпение, вяра в уменията на учениците им и колкото се може повече поводи за радост и гордост от плодовете на техния труд.
На всички, свързани по един или друг начин с ЕГ, искам да кажа да продължават да поддържат пъстротата и колорита на гимназията, които са ненадминати в нашия град.
 

В кои области биха могли днес да се реализират младите хора в България?

ИТ. Дигиталните сфери на всяка индустрия; продажби; в производството и инженерните области има голяма оскъдица на хора; медицина и биотехнологии. Не си губете времето с придобиването на общи познания като Икономика, Право и Езикознание… Няма да ви дадат нищо специално и конвертируемо на пазара на труда в следващите 5-6 години.