Peyo Yavorov Language High School

Николай Николаев

Николай Николаев

Той завършва ЕГ „Пейо Яворов“ през 2013 г. с профил английски и френски език. След дипломирането си решава да следва мечтата си да стане строителен инженер и следва в Университета по архитектура, строителство и геодезия в гр. София специалност Строителство на сгради и съоръжения. Днес той вече е дипломирал се строителен инженер – работи в малко проектанско бюро, с големи амбиции и хъс, проектиращо мостове за България и чужбина.
„Но интересът ми към Япония, ме накара да се посветя на бойното изкуство Кендо – сподели с нас Николай – това е японско бойно изкуство за фехтоване, което е наследило традициите и духа на самураите и днес е един от най- масово практикуваните спортове в Япония. Дните си прекарвах в университета, работейки по безрой проекти и курсови работи, докато вечер шлайфах уменията си с меча в залата. Успехите ми не закъсняха и в спорта, благодарение на който, посетих краища на света, за които винаги съм мечтал, а именно – Япония, Южна Корея, както и много части на Европа. Член съм на националния отбор по кендо на България и това е една голяма отговорност, защото представям не само себе си, но и страната си. Избрах да се реализирам в България и не съжалявам. Нали промяната, която всички така желаем, трябва да започне от нас?“

Какво Ви даде Езикова гимназия? На какво ви научи?

Езикова гимназия „Пейо Яворов“ ми даде доста – и спомени, и приятели, но най- вече ме подготви за живота след това. Навиците, които изградиха учителите ми помогнаха много за висшето ми образование, а езиковите умения, които придобих тогава, ми помагат и в работата днес.

Най-яркият ти спомен от ЕГ?

Най- яркият ми спомен са може би училищните празници и представления, които правехме в театъра. Обстановката винаги беше невероятна, защото много млади хора се събираха за да творят. Аз лично обичах да заставам зад озвучителната техника и да помагам с каквото мога. Прекрасни мигове.
 

Какво би променил, ако можеше да се върнеш назад?

Ако можех да се върна назад бих променил себе си. Бих заличил грешките, които съм допускал и хората, които съм разочаровал, макар надявам се не са много. Но такива шансове не се дават, уви.
 

За какво мечтаеш?

Честно казано, съм сбъднал доста от мечтите си вече, но ако имах възможност бих искал да се върна отново в Япония и да се потопя в културата, която толкова обичам.
 

Какво би казал днес на настоящите учители и ученици от ЕГ?

Бих завършил с една японска сентенция, за да запазя духа на моя разказ: „Трябва да разбереш, че има повече от един път до върха на планината.“