Peyo Yavorov Language High School

Ралица Валентинова

Ралица Валентинова

Следващият ни участник в рубриката „Зелените улици на успеха” е Ралица Валентинова Иванова – първенец на Випуск 2011 на ЕГ /12.а – паралелка с изучаване на английски като първи чужд език и френски като втори/. Завършва „Международно и европейско право“ в Хага, Нидерландия. В момента живее и работи в Мадрид, Испания и учи магистратура в университета Queen Mary в Лондон, Великобритания, по ИТ, медийно и телекомуникационно право.

Разкажете ни за Вашия професионален път. Кое е най-голямото Ви постижение в работата досега?

Професионалният ми път започна с два стажа, които изкарах през студентските си години, един в Българското посолство в Нидерландия, и друг в частна холандска фирма.
 
След завършването ми работих за английска фирма в България, която се занимава с поръчкови проучвания (скрийнинг) на частни и юридически лица за различни инвестиционни фондове, банки и казина с цел разкриване на информация свързваща ги с политически лица или предприятия с държавна собственост, корупция, пране на пари или финансови измами. Това са задължения за компании във финансовия сектор да проучват източниците на средствата на своите клиенти (така наречените задължения „познай клиента си“ или Know Your Customer).
 
След това изкарах практика в Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (European Union Intellectual Property Office) в Аликанте, Испания, където работих по различни софтуерни проекти заедно с ИТ специалисти и ролята ми беше да следя дали техническите изисвания и функционалности на софтуерите отговарят на юридическите изисквания и критерии за регистрация на търговски марки на Европейския съюз, и дали софтуерите и работните процеси, в които се обработват лични данни на хора отговарят на закона на Европейския съюз за защита на личните данни и неприкосновеността на личния живот.
 
В момента работя в Амадеус ИТ Груп, една от водещите компании предлагаща софтуерни решения за туристически агенции, туроператори и частни предприятия за търсене и резервация на изгодни самолетни полети, хотели, коли под наем. Работата ми е да следя дали бизнес просесите и софтуерите, в които се обработват лични данни на хора отговарят на закона на Европейския съюз за защита на личните данни и неприкосновеността на личния живот.

Какво Ви даде Езикова гимназия? На какво ви научи ?

Езикова гимназия ми даде много… Знания по различните изучвани дисциплини, но и знания, които не ги пише в учебниците – за света, за хората и отношенията между тях, за общочовешките ценности. Научи ме да съм упорита и трудолюбива, с писането на толкова много нови думи по 5 реда на английски или френски език всеки ден; да съм любопитна и отворена да опознавам света и хората различни от мен, да изразявам смело позицията си, да защитавам принципите си, да вярвам в себе си.
 

Най-яркият Ви спомен от ЕГ?

Нямам един най-ярък спомен, а палитра от спомени, провокирали различни емоции в мен, които до ден днешен са много ярки. Помня неувереността, с която прекрачих прага на Езикова гимназия и не знаех какво ми предстои и дали ще се справя. Помня лудориите, които сме правили със съучениците ми, които до ден днешен ме карат да се засмея. Помня страха и срама да те посочат за изпитване пред целия клас и не си подготвен. Помня удовлетворението от висока оценка след много учене. Помня носталгията през месец май при изпращането на поредния випуск. Помня как всеки път настръхвах при звученето на училищния химн. Помня чувството за гордост от постиженията на наши ученици. Помня ентусиазма около подготовката на училищните празници. И помня последния път, в който прекрачих училищния праг, този път тъжна, че си тръгвам и притеснена от неизвестното, което тепърва ми предстои.
 

Какво бихте променили, ако можехте да се върнете назад?

По принцип смятам, че човек трябва да приема и хубавите, и лошите неща като еднакво важна част от житейския си път и израстването си като личност, защото всеки опит, независимо дали положителен или отрицателен, е възможност да научиш някакъв урок.
Все пак, ако мога да върна времето назад, може би бих учила малко повече по някои дисциплини.
 

Какво бихте казали днес на настоящите учители и ученици от ЕГ?

На учениците бих казала да бъдат любопитни да учат, не заради оценки, а заради самото знание. Вярно е, че в българската образователна система се изучава прекалено голям обем от информация по всеки предмет и учениците често се чудят „къде точно ще ми трябва в живота да знам това?!“. От опит знам, че точно заради това българите имаме по-богата обща култура от много чужденци и всъщност никога не знаеш в кой момент знанието на някой случаен факт ще се окаже предимство.
 
На учителите бих казала да стимулират активно учениците за задават въпроси и да изразяват и аргументират мнението си, защото така се изграждат личности с гражданска позиция.