Peyo Yavorov Language High School

Яница Костадинова

Тя се казва Яница Костадинова, Випуск 2014 на ЕГ и е нашият следващ участник в рубриката ни „Зелените улици на успеха“. През петте години, прекарани в Езикова гимназия, Яница изучава като първи чужд език немски, а като втори – френски език. След дипломирането си, заминава за Париж, Франция, където учи в Сорбоната – три години бакалавър (Социална и икономическа администрация / Administration Economique et Sociale) и две години магистратура (Администрация и управление на човешките ресурси / Administration et Gestion de l’Emploi et des Compétences).
Последната година от обучението й е финансирана от частна фирма Kering, където Яница провежда 13-месечен стаж, успоредно с лекциите от университета. Kering е френска международна група, която притежава и управлява луксозни марки. По-известните от тях са Gucci, Saint-Laurent, Balenciaga, Alexander McQueen, Boucheron, Brioni и други. Работейки в отдела за намиране и развитие на таланти, Яница отговаря за назначаването на мениджъри и директори за посочените по-горе марки.
Освен това, работи по различни HR проекти, свързани с: разработване на лидерски програми за обучение на персонала; стартиране на Mentoring програма в Европа; създаване и развитие на партньорства и други.

Какво Ви даде Езикова гимназия? На какво ви научи?

Езикова гимназия ми показа, че човек може да се развива не само в една област. Научи ме да търся отговор на въпросите „Защо“, „Как“ и „Какво“, да поемам отговорност и че на креативността не трябва да се поставят граници. Срещна ме с невероятни хора в лицето на учители и съученици.

Най-яркият Ви спомен от ЕГ?

„Прекрачвам прага ти усмихнато,
Езикова Гимназия – „Здравей!“.
Ще дойде ден ще кажем и „Довиждане!“,
но споменът, той вечно ще живей!“
Най-яркият ми спомен е началото и края на учебната година с химна на ЕГ.
Създаването на ученическия съвет на ЕГ също е ярък спомен, защото ми позволи да участвам и да бъда инициатор на различни мероприятия – концерти, благотворителност, Хелоуин партита, ден на самоуправлението, както и възобновяване на радиото в училището.
 

Какво бихте променили, ако можехте да се върнете назад?

Гимназията е период от живота, който поставя основите на общата ни култура и ни позволява да я надградим. Често ни учат, че е важно да приоритизираме, но според мен, що се отнася до учебни предмети, не трябва да има приоритети. Ако можех да върна времето назад, бих отделяла повече време на дисциплини, които тогава смятах за маловажни в по-нататъшното ми кариерно развитие.
 

За какво мечтаете?

Мечтите никога не спират. Сега, след като завърших, целта ми е да намеря позиция, която ще ми позволи да натрупам нужния опит и да се развивам. Мечтая за нови вълнуващи запознанства с хора от различни култури от всички краища на света.
 

Какво бихте казали днес на настоящите учители и ученици от ЕГ?

На настоящите учители и ученици бих казала, че взаимното уважение е ключът към успешната работа. Отнасяйте се с разбирателство към хората около вас. Бъдете креативни и мислете иновативно.
 
« Fais de ta vie un rêve, et d’un rêve, une réalité », Antoine de Saint-Exupéry.